Oireet

​​​Väsynyt olo pitkin päivää, ylämäkeen ei jaksa enää kävellä, henkeä ahdistaa, makuulla olo alkaa yskittää ja tekee mieli raikasta ilmaa, jalatkin ovat turvoksissa – mikä vialla?

Mies nojaa aitaan ja pitää rintaa

Useimmiten sydämen vajaatoiminnan oireet alkavat vähitellen. Toisilla alku on dramaattisempi liittyen äkilliseen sairastumiseen. Oireita ovat

Hengenahdistus

 • Voimakas hengästyminen rasituksessa
 • Hengenahdistus vaikeutuu makuuasennossa
 • Kuiva yskä

​Nesteen kertyminen elimistöön

 • Painon nousu
 • Turvotukset
 • Tihentynyt virtsaamisen tarve yöllä, mutta kokonaisvirtsamäärä pienenee
 • Turvonnut tai hellä vatsa

Muut oireet

 • Epämääräinen uupumus
 • Huimaus
 • Erilaiset rytmihäiriöt
 • Sykkeen nousu jo pienessä rasituksessa
 • Sekavuus, heikentynyt muisti
 • Ruokahaluttomuus

Toimintamalli oireiden vaikeutuessa

Oireiden vaikeutuessa toimi saamiesi ohjeiden mukaan, ota yhteyttä hoitopaikkaasi tai hätätilanteessa soita 112.

Sydämen vajaatoiminnan oireet voivat vaikeutua yllättäen tai vähitellen. Vajaatoimintaa sairastavan on tärkeää tunnistaa vajaatoiminnan oireet ja voinnin muutokset. Mitä aiemmin oireisiin ehditään puuttua, sitä nopeammin vajaatoimintaa voidaan hoitaa.

Vajaatoimintaan liittyvät oireet ovat moninaiset, ja niitä esiintyy myös monissa muissa sairaustiloissa kuin sydämen vajaatoiminnassa.


 

Animaatiot englanniksi ja ruotsiksi sydämen vajaatoiminnan oireista

Voit katsoa Euroopan kardiologisen yhdistyksen tuottamat animaatiot sydämen kompensaatiomekanismeista eli korjausmekanismeista joko englannin- tai ruotsinkielisenä.

ESC (European Society of Cardiology):

Englanninkielinen videolinkki animaatioon (ESC)

Ruotsinkielinen videolinkki animaatioon (ESC)

Seuraavissa animaatioissa kuvataan, miten nesteen kerääntyminen elimistöön johtaa sydämen vajaatoiminnan oireisiin ja painon nousuun.

Englanninkielinen videolinkki animaatioon (ESC)

Ruotsinkielinen videolinkki animaatioon (ESC)

Oireiden vaikeusaste. Mitä NYHA luokittelu kertoo?

Sydämen vajaatoiminnan suorituskyvyn kuvauksen apuna voidaan käyttää NYHA-luokitusta (New York Heart Association). Siinä on neljä luokkaa, jotka kuvaavat oireiden vaikeusastetta asteikolla yhdestä neljään.

NYHA I: Fyysinen ponnistelu ei aiheuta poikkeavia oireita, kuten kipua tai hengenahdistusta. Suorituskyky ei ole alentunut.

NYHA II: Poikkeavia oireita esiintyy vain ponnistelun yhteydessä, kuten reippaassa kävelyssä tasaisella maalla, ylämäessä tai portaissa. Suorituskyky on rajoittunut.

NYHA III: Poikkeavia oireita ilmaantuu kevyessäkin rasituksessa, kuten rauhallisessa kävelyssä tasaisella maalla, pukeutuessa ja peseytyessä. Suorituskyky on rajoittunut merkittävästi.

NYHA IV: Kaikki fyysinen ponnistelu aiheuttaa oireita. Poikkeavia oireita voi olla myös levossa.

Mistä hengenahdistus johtuu?

Hengenahdistus kehittyy melko varhaisessa vaiheessa sydämen vajaatoimintaa. Ahdistus johtuu siitä, että vajaatoimintainen sydän ei jaksa pumpata verta eteenpäin, vaan veri pakkautuu keuhkoverenkiertoon. Verentungos aiheuttaa nesteen tihkumisen verisuonistosta keuhkorakkuloihin. Myös kuiva yskä voi olla merkki siitä.

Mikä aiheuttaa uupumisen tunteen?

Sydämen vajaatoimintaan liittyvä uupumus on kokonaisvaltainen väsymyksen ja voimattomuuden tunne, joka saattaa olla voimakasta ja rajoittaa arkielämää. Uupumuksen taustalla on sekä kehoon että mieleen liittyvät muutokset ja se voi ilmetä sekä fyysisenä että psyykkisenä oireena. Sydämen vajaatoimintaa sairastavan henkilön on tärkeää oppia säätelemään päivittäisiä toimiaan uupumuksen hallitsemiseksi.

Uupumus ja varsinkin suorituskyvyn lasku johtuvat erityisesti siitä, että lihasten verenkierto huononee sydämen pumppaustehon heikentyessä. Rasituksen aikana lihaksiin kerääntyy aineenvaihduntatuotteita ja ihminen väsyy. Pitkään jatkuneessa sydämen vajaatoiminnassa lihasmassaa menetetään, jollei sitä ylläpidetä aktiivisella lihasvoimaharjoittelulla.

Uupumuksen taustalla voi olla myös anemia tai masennus.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 Päivitetty  4.3.2019 9.49

oireet; sydämen avajaatoiminta