Mikä aiheuttaa sydämen vajaatoimintaa?

Yleisimmät syyt sydämen vajaatoimintaan ovat sepelvaltimotauti, verenpainetauti sekä sydämen läppäviat.

​​Sydän

Joskus harvoin sydämen vajaatoiminta voi olla lyhytkestoinen ilmiö johtuen anemiasta, rytmihäiriöstä, tulehdussairaudesta tai muusta ohimenevästä verenkiertoa kuormittavasta tekijästä.

Sydämen vajaatoiminta on harvinainen alle 50-vuotiailla, mutta yleistyy nopeasti iän myötä. Kuusikymppisistä sitä potee muutama sadasta, mutta yli 70-vuotiaista vajaatoimintaa sairastaa jo joka kymmenes.

Taustasairaudet

Alla on lueteltu sydämen vajaatoimintaa aiheuttavia sairauksia ja riskitekijöitä. Valitsemalla sairauden saat lisätietoa niiden hoidosta.

Sydän ja verisuonet

Sydämen vajaatoiminnan taustalla olevan sairauden hoidon lisäksi myös muiden perussairauksien hyvä hoito on tärkeää!

  • Diabeteksen hoidossa on tärkeää, että hoidat verensokeritasapainoa hyvin. Osa diabeteslääkkeistä on sopivia erityisesti vajaatoimintapotilaille, kun taas joidenkin lääkkeiden käytössä pitää noudattaa varovaisuutta.
    Lue lisää:Diabetestalo
  • Heikentynyt munuaisten toiminta on tavallista sydämen vajaatoimintaa sairastavalla ja toimintahäiriö voi rajoittaa joidenkin sydämen vajaatoimintalääkkeiden käyttöä. Munuaisten toimintaa seurataan verikokeilla.
  • Kihtikohtausten riski on lisääntynyt sydämen vajaatoimintaa sairastavilla.
    Lue lisää: Kihti (Duodecim)
  • Sydämen vajaatoiminnan oireita voivat myös vaikeuttaa raudan puute ja anemia sekä uniapnea ja keuhkosairaudet.
  • Masennus voi vaikeuttaa omahoidon toteuttamista.
pic

Tulehdukset vaikeuttavat vajaatoimintaa

Influenssa voi pahentaa sydämen vajaatoiminnan oireita. Muista hankkia influenssarokote ja tarvittaessa myös pneumokokkirokote vuosittain.

Lue lisää: Influenssarokote (Infektiotalo)

Pyri ehkäisemään tulehdussairauksia ja hoida viattomankin tuntuiset tulehdukset ajoissa. Omaa tartuntariskiä voi pienentää pesemällä käsiä vedellä ja saippualla ja käyttämällä käsien desinfektioainetta.

Nainen flunssassa

Tarkkaile myös ihosi kuntoa. Vältä ihorikkoja ja ihon raapimista. Huolehdi ihosi kosteudesta säännöllisesti rasvaamalla.

Vältä tulehduskipulääkkeiden käyttöä – ne vaikeuttavat sydämen vajaatoimintaa.

Suun alueen tulehdukset ja huono suuhygienia voivat vaarantaa terveytesi monella tavoin. Sydänlääkkeet ja nesteenpoistolääkkeet voivat vähentää syljeneritystä, jolloin syljen suojaava vaikutus hampaille ja suun limakalvoille vähenee. Kysy apteekista suun kostutustuotteita.

Kolme hammasmukia ja -harjaa

Suun hoito

Puhdista hampaat ja/tai proteesit aamuin illoin. Muista puhdistaa myös hammasvälit. Käy säännöllisesti suun tarkastuksessa vaikka suusi olisi hampaaton tai sinulla olisi kokoproteesit.

Lue lisää:

Suun terveys (Hammaslääkäriliitto)


Seuraava sivu

 


Testaa tietosi Pumppuvisassa!