Sydämen rytmihäiriöt

​​​​​ Sydämen normaali rytmi

Sydämen pumppaustoimintaa ohjaa tarkkaan säädelty sähköinen järjestelmä. Sydämen oikean eteisen seinämässä sijaitsee sinussolmuke, joka määrää normaalisti sydämen syketaajuuden. Sähköimpulssit lähtevät sinussolmukkeesta erityisiä johtoratoja pitkin sydämen muihin osiin saaden sydänlihaksen supistumaan ja pumppaamaan verta.

Sydämen normaalia rytmiä kutsutaan sinusrytmiksi. Sen aikana sydän supistelee säännöllisesti ja aikuisen leposyke eli pulssi on yleensä noin 60 – 80 lyöntiä minuutissa. Nukkuessa syke voi hidastua huomattavasti normaaliin sykkeeseen verrattuna. Hidaslyöntisyys ei ole vaarallista, ellei siihen liity huimausta, pyörtymistä tai selvää väsymystä.

Syke kiihtyy rasituksessa, jotta sydän pystyy pumppaamaan verta riittävästi lihasten tarpeisiin. Syke voi kiihtyä jopa 180 lyöntiin minuutissa ilman että on rytmihäiriö kyseessä. Sykettä voi fyysisen ponnistuksen lisäksi kiihdyttää tilapäisesti jännitys, anemia ja kuume. 

Sydämen rytmin häiriö

Sydämen rytmihäiriöstä on kyse, kun sydämen supistelu on epäsäännöllistä tai poikkeavan nopeaa tai hidasta. Rytmihäiriöitä on monenlaisia ja niiden syyt vaihtelevat suuresti.

Satunnaisesti hetkellisinä sydämen muljahduksina tai lyönnin väliin jäämiseltä tuntuvia lisälyöntejä esiintyy lähes kaikilla ihmisillä jossakin elämänvaiheessa. Ne ovat normaaleja.

Lue lisää:


pic Eteisvärinä (flimmeri)

Eteisvärinä (flimmeri) on yleisin sydämen rytmihäiriö, jossa sydämen eteiset supistelevat tiheämmin kuin kammiot. Tämän seurauksena syke on epätasainen.

pic SVT

Supraventrikulaarinen takykardia (SVT) on sydämen rytmihäiriö, joka ilmenee kohtauksittaisena, äkillisesti alkavana ja äkillisesti pysähtyvänä tiheälyöntisyytenä. Se on lähes aina hyvänlaatuinen. 

Päivitetty  21.8.2019