Mitraaliläpän vuoto

Mitraali- eli hiippaläpän vuoto voi johtua eri syistä. Vuotava läppä sulkeutuu huonosti ja verta virtaa takaisin kammiosta vasempaan eteiseen. Oireina voivat olla muun muassa hengenahdistusta ja suorituskyvyn heikkeneminen.

Mitraali- eli hiippaläppä sijaitsee sydämen vasemman eteisen ja vasemman kammion välissä. Veri virtaa läpän läpi eteisestä kammion suuntaan. Mitraaliläpän vuoto johtuu läppäpurjeiden tai läpän tukirihmojen tai läppärenkaan vioittumisesta siten, että läppä ei sulkeudu täysin pitävästi vasemman kammion supistuessa. Kun läppä sulkeutuu huonosti, veri virtaa takaisin kammiosta vasempaan eteiseen.

Vasemman kammion laaja-alainen tai paikallinen supistumisvajaus voi myös johtaa läpän epätäydelliseen sulkeutumiseen. Läppävuoto on tässä tapauksessa seurausta vasemman kammion viasta ja vaikka läppä voi olla rakenteeltaan aivan normaali. Mitraaliläpän vuotoa selviteltäessä ultraäänitutkimus tehdään usein sekä rintakehän pinnalta että ruokatorven kautta toimenpiteessä, joka tekotavaltaan muistuttaa mahalaukun tähystystä.

Mitraaliläpän vuoto kuormittaa vasenta kammiota, joka joutuu tekemään koko ajan ylimääräistä pumppaustyötä. Pitkään jatkunut kuormitus voi johtaa vasemman kammion vajaatoimintaan, jonka oireita ovat hengenahdistus rasituksessa ja suorituskyvyn heikentyminen.

Läppävuoto voi myös syntyä äkillisesti esimerkiksi sydämen sisäkalvon tulehduksen eli endokardiitin tai sydäninfarktin seurauksena. Oireena on nopeasti kehittynyt ja vaikea hengenahdistus, joka johtuu verentungoksesta keuhkoissa ja nesteen kertymisestä keuhkorakkuloihin (ns. keuhkopöhö).

Vaikea mitraaliläpän vuoto hoidetaan läppäleikkauksessa korjaamalla vioittuneet läpän rakenteet tai korvaamalla vuotava läppä proteesilla. Jos potilaan leikkausriski arvioidaan hyvin suureksi, voidaan määrätyissä tapauksissa tehdä läppävuotoa vähentävä katetritoimenpide.

Lisätietoa:


Edellinen sivuSeura​ava sivu

 


sydänsairaus; sydänkirurgia; hiippaläppä; sydämen vajaatoiminta; hengenahdistus; ultraäänitutkimus

Päivitetty  3.6.2020