Gå till sidans innehåll

Hjärtsjukdom och sex

Insjuknandet i en hjärtsjukdom påverkar sexlivet. Att anpassa sig till den nya situationen tar tid både för dig själv och för din partner.

Sexualiteten är en integrerad del av varje människas personlighet. Det är ett grundbehov och en aspekt av att vara mänsklig, som inte kan skiljas från andra livsaspekter. Sexualitet är inte synonymt med samlag. Sexualitet finns i energin som driver oss att söka kärlek, kontakt, värme och närhet; den uttrycks i vårt sätt att känna och väcka känslor samt röra vid varandra. Sexualiteten påverkar tankar, känslor, handlingar och gensvar och därigenom vår psykiska och fysiska hälsa. – definition av Världshälsoorganisationen (WHO)

Beskedet om en hjärtsjukdom kan komma oväntat. Ett akut insjuknande påverkar sexlivet och anpassningen till den kräver både fysiska och psykiska resurser. I början hamnar sexualiteten vanligen i bakgrunden, men efter utskrivningen blir frågor kring sexlivet åter aktuella. Att anpassa sig till den nya situationen tar tid både för patienten själv och för hans eller hennes partner.

Många tappar lusten till sex efter insjuknandet. Detta går vanligtvis över när den fysiska prestationsförmågan förbättras och krafterna återkommer. I konvalescensfasen är det viktigt att komma ihåg vikten av närhet och att ha en öppen dialog med sin partner.

Man kan ha samlag igen utan att oroa sig när man klarar av vanliga hushållsarbeten och att gå i trappor utan problem. Samlag ökar hjärtats arbetsmängd på samma sätt som annan fysisk ansträngning. Om sexuellt umgänge och särskilt samlag misslyckas i början, ska man inte se detta som ett tecken på att de kommer att misslyckas även senare. Efter insjuknandet kan man behöva mer tid, förståelse, lugn och ro eller nya sätt att umgås med varandra för att ha sex och samlag.

Uppdaterad 20.4.2021