Gå till sidans innehåll

Hjärtsjukdom och kost

En hjärtvänlig kost innehåller mycket fibrer, fisk, grönsaker och bär.

Kosthållningen spelar en viktig roll i hjärtpatientens egenvård. Regelbundna måltider och en mångsidig kost bidrar till en god hjärthälsa och främjar rehabiliteringen. Det är särskilt viktigt att se till att man får tillräckligt med näringsämnen före och efter stora operationer för att förebygga undernäring.

Sammanställ dina varma måltider enligt tallriksmodellen, där hälften av maten på tallriken är grönsaker, en fjärdedel ett tillbehör såsom potatis, ris eller pasta och en fjärdedel kött, kyckling eller fisk. Om du är vegetarian, ska du se till att du får tillräckligt med proteiner, kalcium och B12- och D-vitamin. Var uppmärksam på portionsstorleken speciellt om du har övervikt. Energiintaget och kroppens energiförbrukning ska vara i balans.

Hjärtvänlig kost innehåller särskilt:

  • Vegetabiliska, mjuka fetter både för matlagningen och som bredbara pålägg.

  • Fettfria eller fettsnåla mjölkprodukter.

  • Olika fiskar.

  • Färska och tillagade grönsaker, frukt och bär. Rekommendation: fem nävar (500 g) per dag, potatis ej medräknat.

  • Fullkornsprodukter, till exempel rågbröd, fullkornspasta, fullkornsbröd.

Använd dessa produkter så lite som möjligt:

  • Saft (även juice), kex, bakverk, sötsaker med mera som innehåller mycket socker.

  • Pålägg, korv, ost, bröd, chips med mera som innehåller mycket salt.

  • Rött kött.

Uppdaterad 20.4.2021