Sydämen rakenne ja toiminta

Sydän on nelilokeroinen ontto lihas, jonka pumppaa verta verisuonia pitkin elimistömme eri osiin. Sydämen pumppaustoimintaa ohjaa tarkkaan säädelty sähköinen järjestelmä.

Sydämen rakenne​

Sydän on jaettu kahteen puoliskoon, oikeaan ja vasempaan. Sydämen vasen puoli pumppaa verta koko kehoomme ja sydämen oikea puoli pumppaa veren keuhkoihin, ns. pieneen verenkiertoon.

Sydämessä on neljä sydänläppää, kaksi kummassakin puoliskossa. Kaksi läppää sijaitsee eteisten ja kammioiden välissä (mitraali- ja trikuspidaaliläpät) ja kaksi läppää sijaitsee kammioiden ja suurten valtimoiden välissä (aortta- ja pulmonaaliläpät). Läppien tehtävänä on estää, venttiilien tavoin, veren takaisinvirtaus lokeroiden välillä.

 

Sydämen toiminta

Sydämen normaalia rytmiä kutsutaan sinusrytmiksi. Sen aikana sydän supistelee säännöllisesti ja aikuisen leposyke eli pulssi on yleensä noin 60 – 80 lyöntiä minuutissa. Nukkuessa syke voi hidastua huomattavasti normaaliin sykkeeseen verrattuna. Hidaslyöntisyys ei ole vaarallista, ellei siihen liity huimausta, pyörtymistä tai selvää väsymystä.


Syke kiihtyy rasituksessa, jotta sydän pystyy pumppaamaan verta riittävästi lihasten tarpeisiin. Syke voi kiihtyä jopa 180 lyöntiin minuutissa ilman että on kyseessä rytmihäiriö. Sykettä voi fyysisen ponnistuksen lisäksi kiihdyttää tilapäisesti jännitys, anemia ja kuume.

fysiologia; anatomia; sydän; sydän ja verenkiertoelimistö

Päivitetty  6.11.2018