Sydänsairaus ja sujuva arki

Itsensä hoitaminen on tärkeää. Siihen kuuluu lääkehoito, terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta, tupakoimattomuus sekä positiivinen elämänasenne.

Sydänsairauden kanssa voi elää normaalia, täysipainoista elämää. Sydämeen kehittyneet vauriot voivat kuitenkin rajoittaa fyysistä suorituskykyä. Oireettomuus arjessa onkin yksi sydänpotilaan tärkeimmistä tavoitteista.

Varsinaisia rajoituksia on hyvin vähän. Rajoituksia voi tulla fyysisesti poikkeuksellisen raskaan työn tekemiseen tai tilanteisiin, jossa esimerkiksi rytmihäiriö voi aiheuttaa vaaratilanteen joko itselle tai muille. Harrastuksia voi usein jatkaa normaalisti. Säännöllinen liikunta suojaa sydäntäsi, mutta maksimirasitusta ja ääriponnistuksia on syytä välttää.

Haitarin otsikkotaso2
Lääkärissä käynti

Säännöllinen lääkärissä käynti on suositeltavaa. Vastaanoton yhteydessä tehdään tarvittavat tutkimukset ja uusitaan reseptit. Lisäksi vointia ja siinä tapahtuvia muutoksia on hyvä seurata itse. Jos huomaat voinnissa jotakin poikkeavaa, tulee hakeutua hoitajan tai lääkärin vastaanotolle.

Verenpaineen seuranta

Verenpaineen oikeaoppinen mittaaminen on osa lääkehoidon tehon arviointia. Verenpainetta on hyvä mitata säännöllisesti noin 1-2 viikon välein. Jos tulos on poikkeava, se on hyvä tarkistaa seuraavana päivänä uudelleen. Yksittäisestä poikkeavasta tuloksesta ei kannata huolestua, jos vointi on muuten hyvä.

Infektioiden ehkäisy

Infektioiden ehkäisy on tärkeää sydänpotilaille. Infektioiden ja sydäntaudin kehittymisellä on todettu olevan syy-yhteyksiä. Avainasemassa on hyvä käsihygienia. Säännöllinen käsienpesu muun muassa wc-käynnin yhteydessä on erittäin tärkeää. Sydänpotilas kuuluu influenssan riskiryhmään. On suositeltavaa ottaa influenssarokotus vuosittain. Rokotuksen voi käydä hakemassa omalta terveysasemalta.

Suun ja hampaiden hoito

Suun ja hampaiden säännöllinen hoito ehkäisee suun tulehduksia. Suuhygienian ollessa huono suussa elää paljon bakteereja, jotka pääsevät tulehtuneen ientaskun kautta verenkiertoon ja sen mukana sydämeen. Sydänsairauden syntymisen tai olemassa olevan sairauden pahenemisen riski kasvaa.

Hampaiden harjaus aamuin illoin sekä hammasvälien puhdistus päivittäin ovat tärkeä osa suun tulehdusten ennaltaehkäisyssä. Hammaslääkärin tai suuhygienistin tekemä suun kunnon tarkistus vähintään kerran vuodessa on suositeltavaa. Tämä koskee myös potilaita, joilla on hammasproteesi tai –implantti.

Matkustaminen

Matkustaminen on sallittua sairausloman jälkeen. Matkalle lähtiessä on syytä tarkistaa, että lääkkeitä on mukana riittävä määrä. Viikon matkalle tarvitaan vähintään kahden viikon lääkkeet mukaan alkuperäispakkauksissa ja vakuutukset täytyy olla ajan tasalla.

Lisäksi Kelalta kannattaa hakea Eurooppalainen sairausvakuutuskortti, joka helpottaa kuluja, jos matkalla joutuu hakeutumaan sairaalahoitoon. Viimeisin hoitoyhteenveto eli epikriisi kannattaa ottaa mukaan. Pitkillä matkoilla on hyvä jaloitella, ja tukisukkien käyttö vähentää turvotusta jaloissa.

Tutustu Vertaistaloon. Vertaistalo auttaa sairastuneita ja heidän läheisiään löytämään vertaistukea ja luotettavaa tietoa vertaistuesta. Vertaistalo kerää yhteen potilasjärjestöjen tarjoaman vertaistuen.

sydänsairaus; sydän

Kyllä

Päivitetty  20.4.2021