Sydänsairaus ja ruokavalio

Sydänsairauden omahoidossa suositaan terveellistä ruokavaliota, joka sisältää paljon kalaa, kasviksia ja marjoja.

Ravitsemuksella on tärkeä osa sydänpotilaan omahoidossa. Säännöllinen ateriarytmi ja monipuolinen ruokavalio ylläpitävät hyvää sydänterveyttä ja edistävät kuntoutumista. Ennen isoja leikkauksia ja niiden jälkeen on erityisen tärkeää huolehtia tarvittavien ravintoaineiden riittävästä saannista vajaaravitsemuksen ehkäisemiseksi.

Lämpimät ateriat on hyvä koota lautasmallin mukaan, jossa puolet lautasesta täytetään kasviksilla, ¼ lisukkeella (peruna,riisi, pasta) ja ¼ lihaa tai kalaa. Kasvissyöjien tulee huolehtia riittävästä proteiinien, kalsiumin, B12- ja D-vitamiinin saannista. Annoskokoon tulee kiinnittää huomiota erityisesti, jos on ylipainoa. Energian saannin ja kulutuksen tulisi pysyä tasapainossa.

Sydänystävällinen ruokavalio koostuu:

  • Kasvipohjaisia, pehmeitä rasvoja sekä ruoanvalmistuksessa että levitteissä
  • Rasvattomia tai vähärasvaisia maitovalmisteita
  • Erilaisia kaloja
  • Kasviksia, hedelmiä ja marjoja tuoreena ja kypsennettynä. Suositus: viisi kourallista (500g)/pv, peruna poislaskettuna
  • Täysjyväviljatuotteita esim. ruisleipä, täysjyväpasta, täysjyväleivät

Näitä tuotteita mahdollisimman vähän:

  • Paljon sokeria sisältävät mehut (myös tuoremehut), keksit, leivonnaiset, makeiset jne.
  • Voimakassuolaiset leikkeleet, makkarat, juustot, leivät, sipsit jne.
  • Punainen liha

Muualla Terveyskylässä

Painonhallintatalosta löytyy tietovisa terveellisestä arkikokkailusta, joka on tehty yhteistyössä Sydänliiton kanssa.


Lue lisää:

Ravitsemussuositus sydän- ja verisuonitauteja sairastaville (Sydänliitto)
Sydänmerkki (Sydänliitto)


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


Päivitetty 10.3.2017 13:30

Lämpimät ateriat on hyvä koota lautasmallin mukaan, jossa puolet lautasesta täytetään kasviksilla, ¼ lisukkeella (peruna, riisi, pasta) ja ¼ lihaa tai kalaa. Kasvissyöjien tulee huolehtia riittävästä proteiinien ja vitamiinien saannista