Uutinen

Uusi mitraaliläppäleikkauksen digihoitopolku aukesi HUSissa

Julkaistu 11.5.2018 0.00

Terveyskylään on avautunut uusi mitraaliläppäleikkaukseen tulevan potilaan digihoitopolku, joka on täysin uusi sydänleikkaukseen tulevalle tarkoitettu lisäpalvelu, joka tukee leikkaukseen valmistautumisessa ja toipumisessa.

​Sydän- ja keuhkokeskuksessa tehdään noin 1200 sydänleikkausta vuodessa, ja mitraaliläppäleikkaukseen tulevia näistä potilaista on noin 150–180. Tulevaisuudessa on tarkoituksena tarjota digitaalinen hoitopolku kaikille sydänleikkaukseen tuleville potilaille. Hoitopolun käyttö on vapaaehtoista, eikä se vaikuta hoitoon pääsyyn.

- Palvelun kautta voi lähettää myös viestejä sairaanhoitajalle. Palveluita voi hyödyntää juuri silloin, kun se itselle sopii, kunhan käytössä on verkkoyhteys ja tietokone, tabletti tai älypuhelin, Sydänsairaudet-talon projektikoordinaattori Sini Weckström sanoo.

Kaikki mitraaliläppäleikkaukseen tulevat potilaat saavat tiedon digihoitopolusta jonokirjeen mukana. He voivat saman tien rekisteröityä polulle.

Digihoitopolku on avoinna vuoden siitä, kun polku on avattu potilaalle. Näin se kattaa leikkaukseen odotusajan, jolloin saa tietoa leikkauksesta ja siihen valmistautumisesta ja myöskin toipilasajan, jolloin saa ohjeita ja neuvoja oman hoitonsa seurantaan ja toteutukseen.

Hoitotyön ammattilaisista digihoitopolkua käyttävät leikkausjonon hoitaja, leikkausjonosta vastaava kirurgi, vuodeosaston sihteeri ja sairaanhoitajat.

Polulla on mahdollisuus:

Ennen leikkausta

  • viestittää jonohoitajan kanssa
  • lukea kattava infopaketti – videoita, nettilinkkejä ja tekstiä
  • täyttää oirekysely

Leikkauksen jälkeen

  • täyttää kotiviestikysely
  • lukea kattava infopaketti – videoita, nettilinkkejä ja tekstiä
  • perehtyä kuntoutumiseen liittyvään oppaaseen

​- Polun hyötynä näen ennen kaikkea vaikuttavuushyödyn: potilaan ei tarvitse odottaa puhelinaikoja ottaessaan yhteyttä hoitajaan leikkausta odottaessaan, vaan hän voi lähettää kysymyksen suojatussa yhteydessä silloin, kun hänelle kysymys tulee mieleen, sydänleikkausjonoa hoitava sairaanhoitaja Katriina Leino sanoo.

​​​​​Palvelu on HUSin Sydän- ja keuhkokeskuksen potilaille, ja se on Terveyskylän Sydänsairaudet.fi -sivustolla kirjautumisen takana.