Ajankohtainen

Euroopan elinsiirtopäivä 13.10.2018

Julkaistu 5.10.2018 0.00

Elinluovutus on lahja elämälle. Tänä vuonna Suomessa on tehty 38 sydänsiirtoa.

​Viime vuonna Suomessa tehtiin 374 elinsiirtoa. Sydänsiirtoja on tänä vuonna tehty jo 38. Uutta elintä odottaa kuitenkin jatkuvasti noin 550 ihmistä. Määrä kasvaa koko ajan. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula.

Euroopan elinsiirtopäivä on lauantaina 13.10. ja koko viikko vietetään  Elinsiirtoviikkoa. ”Luovuta featuring sinä” -kampanja nostaa juuri sinut pääosaan. Luovuttaminen on joskus positiivinen asia – elinluovuttaminen voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen. Jokainen on lain mukaan elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt, mutta mahdollisen luovuttajan tahto pyritään aina selvittämään. On tärkeää, että jokainen suomalainen miettii suhtautumisensa elinluovutukseen ja ilmaisee sen jollain tavoin.

Suomessa tehdään munuaisen-, maksan-, sydämen-, keuhkon-, haiman- ja ohutsuolensiirtoja. Elinsiirto on joskus ainoa vaihtoehto, pitkälle edenneen munuais-, maksa-, sydän-, keuhko- tai suolistosairauden hoitoon. Munuaisten toimintaa voidaan korvata dialyysi- eli keinomunuaishoidolla. Sydämen toimintaa voidaan tukea mekaanisella tukilaitteella. Elinsiirto on kuitenkin parempi vaihtoehto ennusteen, elämänlaadun ja kustannusten kannalta.

Lisätietoa: SANO KYLLÄ ELINLUOVUTUKSELLE