Ajankohtainen

Statiini-kolesterolilääke toimii monella tavalla

Julkaistu 28.11.2019 0.00

Korkea verenpaine on maailmanlaajuisesti merkittävä terveysriski ja verenpainetauti altistaa monille sairauksille, mm. sydän- ja verisuonisairauksille ja aivoverenkiertohäiriöille. Statiini-lääkkeen käytöstä on voi olla apua myös korkean verenpaineen hoidossa.

 

Statiinilääkkeillä vähennetään korkeaa veren kolesterolipitoisuutta ja vaikutetaan myös hyvän ja huonon kolesterolin pitoisuuteen veressä. Tuoreen Journal of Hypertension –lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan statiinilääkitykset saattavat tukea myös verenpaineen hoitoa. Tutkimuksessa statiinilääkitystä käyttävien verenpaine pysyi keskimäärin alhaisempana kuin muiden.

Suotuisa vaikutus havaittiin riippumatta verenpainelääkeannoksista tai muista taustatekijöistä. Samantapaisia yhteyksiä on havaittu aiemminkin, mutta tutkimustietoa tarvitaan vielä lisää.

Suomessa korkeaa verenpainetta sairastaa noin puolet miehistä ja joka kolmas nainen. Verenpainelääkitystä käyttää noin puoli miljoonaa.

 Lue lisää verenpaineesta ja sen omaseurannasta . Mittaa verenpaineesi ja katso, miten voit vaikuttaa verenpaineeseen elämäntapavalinnoilla.