Gå till sidans innehåll

Ischiassmärta - Hur ska jag göra på jobbet och i vardagen?

Du kan fortsätta dina dagliga sysslor i den mån som smärtan tillåter. Det är bra att gå in för god ergonomi både på jobbet och hemma.

Du kan sköta om din rygghälsa varje dag med följande åtgärder:

  • Tänk på att ha en god hållning i vardagssysslorna.

  • Undvik ställningar där du ska arbeta på huk. Undvik också starka vridrörelser i ryggen.

  • Om du ska lyfta något, håll ryggen rak och böj på benen.

  • Håll pauser, och vila dig på rygg vid behov.

  • Undvik kontinuerlig vila i sängläge.

Det lönar sig också att satsa på vardagsmotion, ergonomi i arbetet och hjälpmedel.

Vardagsmotion

Vardagsmotion är ett utmärkt sätt att hålla sig aktiv även när man har ischiassmärta. Som vardagsmotion räknas till exempel motion på väg till och från arbetet, arbeten på gården och städning. Du kan fortsätta med vardagsmotionen på det sätt som du är van vid, om den inte gör smärtan värre.

Ergonomi

Ischiassmärta orsakas ofta av ett fysiskt belastande arbete. Arbetet kan kräva tunga lyft, besvärliga arbetsställningar för ryggen och exponering för vibrationer.

Försök använda arbetsställningar som belastar ryggen så litet som möjligt och tänk på att ha en god hållning när du jobbar. Om du jobbar sittande, kontrollera att arbetsstället lämpar sig för din kropp och ta flera pauser för att sträcka på benen under arbetsdagen.

Företagshälsovården ger dig handledning i ergonomi på arbetsplatsen.

Hjälpmedel

En stödkorsett

Om ischiassmärta gör det svårare för dig att röra på dig, klä på dig eller plocka upp saker från golvet, kan du ha nytta av hjälpmedel.

Griptänger med långt skaft gör det lättare för dig att plocka upp saker från golvet och att klä på byxorna. När du använder ett skohorn med långt skaft behöver du inte böja dig när du drar på skorna, och det finns också ett hjälpmedel för att dra strumporna på fötterna.

Den som behöver mer stöd för ryggen kan ha nytta av en stödkorsett. Du kan låna hjälpmedel från ditt välfärdsområde.

Uppdaterad 20.2.2024