Gå till sidans innehåll

Förträngning i ländryggen - Hur ska jag motionera och träna?

Regelbunden motion är ett viktigt element i behandlingen av symtom som orsakas av förträngning i ländryggen och försämring av artärblodcirkulationen i benen. Motion gör det också lättare för patienten att gå.

Om smärtan blir värre när du går, är det bra att du stannar och tar en paus. Du kan försöka lindra smärtan genom att runda ryggen eller göra rörelseövningar av olika slag. Om du har smärtor när du går, kan du sköta om din kondition med vattenjoggning, cykling, konditionscykling inomhus och med gång med reducerad vikt, där patientens vikt minskas med hjälp av en teknisk anordning.

Ofta lindras symtomen småningom, när patienten motionerar på egen hand. Vid behov kan en fysioterapeut hjälpa genom att ge patienten handledning i olika rörelseövningar. Fysioterapeuten kan också lära patienten att främja sin funktionsförmåga och lindra smärtan på egen hand. Fysioterapi kan minska behovet av operativ behandling.

Om symtomen orsakas av strama muskler, kan patienten ha nytta av stretching och rörelseövningar. Spända muskler i lårens främre del samt svaga muskler i magen, sätet och lårets bakre del kan öka svanken i ryggen, och markerad svank i ryggen kan i sin tur öka symtomen. Övningar för att runda ryggen kan skapa mer plats för nerverna i ryggen och förbättra deras blodcirkulation.

Begränsningar i övre ryggens, höftens och benens rörlighet utsätter ländryggen för belastning. Därför ska du träna hela kroppen mångsidigt.

Uppdaterad 20.2.2024