Gå till sidans innehåll

Förträngning i ländryggen - behandlingsalternativ

Förträngning i ländryggen behandlas i första hand på annat sätt än med operation. Vid sidan av motion och träning på egen hand kan smärtan lindras med hjälp av läkemedel och stödkorsett.

Förträngning i ländryggen behandlas bland annat med antiinflammatoriska läkemedel eller läkemedel för nervsmärta, med stödkorsett som stödjer ländryggen och med övningar som patienten gör på egen hand. Det finns dock inga pålitliga forskningsbaserade bevis på effekten av dessa så kallade konservativa behandlingar. Även medelsvår förträngning av ländryggen behandlas i första hand på andra sätt än med operation.

När behövs operation?

Ett förträngt ställe i ryggraden måste göras öppnare genom operation, om smärtan blir outhärdlig eller om den gör det svårt för patienten att klara sig i vardagen. Kriterierna är att patienten inte kan gå mer än 200–300 meter åt gången, att smärtan är outhärdlig och att muskelsvagheten i benen ökar.

Operationer ger de bästa resultaten vid svår förträngning. Goda resultat har uppnåtts även vid behandling av medelsvår förträngning. Operationer avlägsnar dock inte alltid patientens svårigheter att gå och symtomen av medelsvår förträngning blir ofta bättre också utan operation. Det lönar sig att försöka med rehabilitering och behandling med läkemedel i 3–6 månaders tid före behandling med operation. Om symtomen är svåra, är det ändå inte nödvändigt att dröja med operationen.

Ungefär två tredjedelar av patienterna får stor nytta av operationen. Det är bra att sluta röka eftersom det gör det lättare att återhämta sig från operationen. Aktiv rehabilitering efter operationen förbättrar vårdens resultat.

Uppdaterad 20.2.2024