Gå till sidans innehåll

Instruktioner för tänjning - nivå C6

Eftersom kroppens rörelse- och känselförmåga har försämrats, är det speciellt viktigt att du tänjer och vårdar kroppens ställningar.

Ett av målen med rehabiliteringen är att du lär sig vilka saker som är viktiga att beakta i din vardag. Då kan du berätta för personerna som hjälper dig vilken typ av hjälp du vill ha.

Regelbunden tänjning och att du rör på dina leder förhindrar att felställningar uppstår och att dina ledrörelser begränsas. Du kan göra tänjningar och rörelseövningar morgon och kväll vid sidan av dina vardagsrutiner.

Armarnas muskler fungerar delvis efter en ryggmärgsskada på nivån C6. Eftersom armbågslederna inte kan sträckas, är det typiskt att händerna böjs vid armbågslederna. Handlederna kan du sträcka, men det går inte att böja dem.

Eftersom rörelse saknas i fingrarna är det viktigt med rörelseövningar för handleden och fingrarna för att få ett bra funktionellt grepp. Undvik i alla vardagliga sysslor och när du gör rörelseövningar att sträcka ut fingrarna och handleden samtidigt. Det lönar sig att fortsätta använda ortoser enligt de instruktioner du får av din läkare och terapeut.

Du kan behöva hjälp av en annan person för att utföra övningarna. Vem som helst kan hjälpa dig med dem, så länge råden här under följs. Då du tänjer lönar det sig att komma ihåg att du kanske inte känner den smärta som tänjningen kan förorsaka. Tänjningarna ska alltid göras försiktigt.

En ryggmärgsskada orsakar förändringar i många delar av funktionsförmågan. Du hittar instruktioner för egenvård från våra övriga egenvårdsguider.

  • Bilderna har kopierats med separat tillstånd från den fritt tillgängliga webbplatsen www.physiotherapyexercises.com.

  • All images have been copied with permission from freely available exercise-prescribing software at www.physiotherapyexercises.com.

Syfte: Tänjer eller upprätthåller händernas rörlighet.

Instruktion: Be din assistent/terapeut att röra fingrarnas leder istället för dig och samtidigt hålla din handled böjd.

Syfte: Tänjer eller upprätthåller knogarnas rörlighet.

Instruktion: Lägg handen på bordet med handleden och knogen böjd. Håll fingrarna raka, så att de pekar mot dig själv och knogen tänjs.

Syfte: Tänjer eller upprätthåller handledens rörlighet.

Instruktion: Sitt i rullstolen och tänj handlederna med hjälp av rullstolens drivringar. Undvik full sträckning av fingrarna när handleden är böjd.

Syfte: Tänjer bröstmusklerna och upprätthåller bröstkorgens rörlighet.

Instruktion: Sitt i dörröppningen med överarmen på axelnivå och handflatan och underarmen mot dörrkarmen. Böj dig framåt och ta hjälp av dörrkarmen för att åstadkomma en tänjning.

Ligg med händerna bakom nacken. Låt armbågarna falla ledigt åt sidorna.

Syfte: Tänjer eller upprätthåller axlarnas rörlighet.

Instruktion: Ligg med händerna bakom nacken. Låt armbågarna falla avslappnat åt sidan.

Syfte: Tänjer eller upprätthåller bröstkorgens, bröstryggens och nackens rörlighet.

Instruktion: Ligg på rygg med en kudde under bröstryggen och händerna bakom nacken.

Syfte: Tänjer eller upprätthåller höfternas rörlighet.

Instruktion: Lägg dig på mage. Vid behov kan du lägga kuddar under bröstet och knäna.

Syfte: Tänjer eller upprätthåller höfternas rörlighet.

Instruktion: Ligg i din säng med benen i “grodställning”, det vill säga böjda vid knäna och med fotsulorna mot varandra. Lägg vid behov vikter på knäna.

Syfte: Tänjer eller upprätthåller vristernas rörlighet.

Instruktion: Ligg i din säng med fotsulorna mot sänggaveln och vristerna böjda. Lägg en kudde under vaderna, så att hälarna inte tar i underlaget.

Uppdaterad 27.2.2024