Gå till sidans innehåll

Instruktioner för tänjning - nivå C1-C4

Eftersom kroppens rörelse- och känselförmåga har försämrats, är det speciellt viktigt att tänja och vårda kroppens ställningar.

Regelbunden tänjning och att du rör på dina leder förhindrar att ledrörelserna begränsas och att felställningar uppstår. Du kan göra tänjningar och rörelseövningar morgon och kväll vid sidan av dina vardagsrutiner, axelrörelserna kan till exempel göras samtidigt som du klär på den övre kroppen.

Typiskt för skadenivån C1-C4 är att axlarna blir spända och att huvudet skjuts fram. För att undvika smärtor i nacken och axlarna är det viktigt att du fäster uppmärksamhet vid nackens ställning både när du ligger ner och när du sitter i rullstolen. Om till exempel armstöden på din rullstol är för lågt nere eller högt uppe kan onödiga smärttillstånds orsakas.

Ett av målen med rehabiliteringen är att du lär sig vilka saker som är viktiga att beakta i din vardag. Då kan du berätta för personerna som hjälper dig vilken typ av hjälp du vill ha. Du behöver hjälp av en annan person för att kunna göra övningarna. Vem som helst kan hjälpa dig med dem, så länge råden här under följs. Då du tänjer lönar det sig att komma ihåg att du kanske inte känner den smärta som tänjningen kan förorsaka. Tänjningarna ska alltid göras försiktigt.

Självständiga övningar ska alltid planeras tillsammans med en yrkesutbildad person, som känner till detaljerna kring just din skada.

En ryggmärgsskada orsakar förändringar i många delar av funktionsförmågan. Du kan göra de övningar som finns i den här helheten tillsammans med en person som assisterar dig. Du hittar instruktioner för egenvård från våra andra egenvårdsguider.

  • Bilderna har kopierats med separat tillstånd från den fritt tillgängliga webbplatsen www.physiotherapyexercises.com.

  • All images have been copied with permission from freely available exercise-prescribing software at www.physiotherapyexercises.com.

Syfte: Tänjer eller upprätthåller axlarnas rörlighet.

Instruktion: Ligg med armbågslederna utsträckta och armarna stödda åt sidorna. Handflatorna pekar mot taket. Lägg tyngder på handlederna.

Syfte: Tänjer eller upprätthåller axelledernas rörlighet.

Instruktion: Ligg med överarmen sträckt åt sidan och armbågen böjd. Handflatan pekar uppåt och är stödd av en kudde. Lägg en tyngd på handleden vid behov.

Syfte: Sträcker ut eller upprätthåller armbågsledernas rörlighet.

Instruktion: Ligg på rygg med armarna rakt utsträckta längs med din kropp. Lägg handduksrullar under dina armbågar och en vikt på handleden.

Syfte: Tänjer eller upprätthåller underarmens rörlighet.

Instruktion: Sitt i en sådan ställning i rullstolen att dina armar är på rullstolens armstöd och handflatorna pekar uppåt. Lägg tyngder på handlederna.

Syfte: Tänjer eller upprätthåller händernas rörlighet.

Instruktion: Be din assistent/terapeut att röra fingrarnas leder istället för dig och samtidigt hålla din handled böjd.

Syfte: Tänjer eller upprätthåller bröstkorgens, bröstryggens och nackens rörlighet.

Instruktion: Ligg på rygg med en kudde under bröstryggen och händerna bakom nacken.

Syfte: Tänjer eller upprätthåller höfternas rörlighet.

Instruktion: Ligg i din säng med benen i “grodställning”, det vill säga böjda vid knäna och med fotsulorna mot varandra. Lägg vid behov vikter på knäna.

Syfte: Tänjer eller upprätthåller vristernas rörlighet.

Instruktion: Ligg i din säng med fotsulorna mot sänggaveln och vristerna böjda. Lägg en kudde under vaderna, så att hälarna inte tar i underlaget.

Uppdaterad 27.2.2024