Gå till sidans innehåll

Andning och ryggmärgsskada - Vad kan jag själv göra?

Det är viktigt att regelbundet träna på egen hand för att effektivera andningsverksamheten och förebygga inflammationer.

Du kan upprätthålla och främja din andningsförmåga genom träning, övningar som ökar bröstkorgens rörlighet och särskilda in- och utandningsövningar. Endast regelbunden träning och övningar kommer att ge resultat. Effektivera din träning om till exempel en förkylning gör det svårare för dig att andas.

Om du har tetraplegi, underlättas diafragmans funktion i liggande ställning. Andningsövningarna kan därför vara lättare att göra när du ligger. Då du sitter kan en stödkorsett göra det lättare att andas och underlätta andningsövningarna. Stödkorsetten ger yttre stöd och ersätter magmusklernas funktion i andningen, eftersom magmusklernas funktion saknas eller försvagats på grund av ryggmärgsskadan.

Du kan diskutera med en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården om vilka övningar och träningsredskap som passar just dig.

Genom att träna andningsmusklerna förbättrar du deras styrka och uthållighet. Träna minst tre gånger i veckan för att stärka andningsförmågan. Du bör bli rejält andfådd under övningen. Att bli andfådd förbättrar både lungornas ventilation och volym.

Träning av överkroppsmusklerna har en positiv inverkan på andningen. Olika slags felställningar, höftens ställning eller axlarnas/huvudets framåtskjutning kan försvåra bröstkorgens rörlighet och andningen.

Be om individuella instruktioner av din egen fysioterapeut för att träna bröstkorgens rörlighet. Du kan också pröva på följande övningar:


Ligg med händerna bakom nacken. Låt armbågarna falla ledigt åt sidorna.

Syfte: Tänjer eller upprätthåller bröstkorgens och axlarnas rörlighet.

Instruktion: Ligg med händerna bakom nacken. Låt armbågarna falla ledigt åt sidorna.


Ligg på sidan och öppna bröstkorgen genom att föra den översta handen över kroppen. Vänd blicken i takt med handen.

Syfte: Tänjer eller upprätthåller bröstkorgens och ryggradens rörlighet.

Instruktion: Ligg på sidan och öppna bröstkorgen genom att föra den översta handen över kroppen. Vänd blicken i takt med handen.


 • Bilderna har kopierats med separat tillstånd från den fritt tillgängliga webbplatsen Physiotherapyexercises.com.

 • All images have been copied with permission from freely available exercise-prescribing software at Physiotherapyexercises.com.

I utandningsövningen används en andningsflaska.

För att kunna utföra övningen behöver du:

 • En flaska (1 liter), som är till hälften fylld med rent vatten. Byt ut vattnet varje dag.

 • En ungefär 70 cm lång plastslang, vars diameter är 5-7 millimeter.

Utandningsövningar kan också göras med olika slags redskap, som är planerade för ändamålet. Du kan fråga mer om det här av en yrkesutbildad person inom hälsovården.

  Att pressa luft i lungorna kan också användas som inandningsövning. Syftet är att fylla lungorna maximalt med luft. Övningen förbättrar lungvolymen.

  Du kan öva självständigt tre gånger om dagen enligt följande instruktion:

  1. Fyll lungorna med luft.

  2. Håll andan. Andas inte ut emellanåt, utan upprepa inandningen och håll andan ännu 1-2 gånger.

  3. Låt lungorna tömmas i takt med den lugna utandningen.

  Inandningsövningar kan också göras med olika slags redskap, som är planerade för det här ändamålet. En yrkesutbildad person inom hälsovården kan ge dig mer information.

  Om din hostförmåga har försvagats, kan du effektivera den självständigt.

  • Ta en framåtböjd ställning i rullstolen.

  • Placera dina händer mot den övre delen av magen. Det här gör att luften avlägsnar sig från lungorna på ett mer effektivt sätt.


  • Om en framåtböjd ställning inte är trygg utan stöd, kan du ta hjälp av till exempel en säng eller annan nivå på lämplig höjd för att kunna luta dig framåt ordentligt.


  • Du kan vid behov använda en kudde som hjälp.

  En annan person kan assistera dig med hostandet, om din hostförmåga är svag och du inte lyckas effektivera hostningen på egen hand.


  En assistent

  • Lägg dig på rygg.

  • Be assistenten lägga sin hand på dina revben och den övre magen.

  • Andas in, hosta så kraftigt du kan. Samtidigt effektiverar assistenten hostningen genom att trycka dig i sidorna.


  Två assistenter

  • Lägg dig på rygg.

  • Be assistenterna lägga sina händer på dina revben och den övre magen.

  • Andas in, hosta så kraftigt du kan. Samtidigt effektiverar den ena assistenten din andning, genom att trycka dig i sidorna. Den andra assistenten stöder diafragman med ett fast grepp.


  • Bilderna har kopierats med separat tillstånd från den fritt tillgängliga webbplatsen Physiotherapyexercises.

  • All images have been copied with permission from freely available exercise-prescribing software at Physiotherapyexercises.

  Uppdaterad 23.2.2024