Gå till sidans innehåll

Metoder för att lindra symtom på förändringar i halsryggen på grund av ledgångsreumatism

Du kan själv påverka symtomen på atlantoaxial subluxation,det vill säga AAS.

Var uppmärksam på god hållning och ergonomi i alla dina aktiviteter så att du inte belastar nacken för mycket. Om du har fått diagnosen AAS ska du beakta de här anvisningarna.

Hur kan jag lindra symtomen?

Det krävs möjligast lite muskelarbete för att upprätthålla en god upprätt ställning, vilket gör att kroppen inte överbelastas. Var särskilt uppmärksam på huvudets ställning. Huvudet ska ligga i en rak linje i förhållande till axlarna.

I en bra sittställning är kroppsvikten jämnt fördelad på vardera skinka och ländryggen har en naturlig svank. Då är överkroppen och huvudet i en bra ställning.

Under dagen kan du kontrollera din hållning med hjälp av en spegel eller bilder. I en god hållning lägger sig kroppens delar balanserat på varandra.

Läs mer om hållning i Rehabiliteringshusets guide.

Det är viktigt att ta hänsyn till ergonomin i alla dagliga aktiviteter. En långvarig framåtböjning av huvudet under vardagliga aktiviteter bör undvikas. Här är några tips om hur du kan hålla huvudet i en bra ställning till exempel när du läser eller använder din mobiltelefon.

En bra dyna och madrass stöder ryggens och halsryggradens ställning när du sover. Dynan ska stödja halsryggraden så att den hålls i ett rakt läge som en förlängning av ryggraden.

En bra madrass ger stöd men följer ryggens kurvor. När du ligger på sidan kan du lägga en dyna mellan knäna. När du ligger på rygg kan du lägga några dynor under knäna.

  Kylbehandling

  Du kan använda kylbehandling på smärtområdet flera gånger om dagen, 10–20 minuter i taget. Som hemmaknep kan man använda en påse med frysta grönsaker, torra ärter eller spannmålskorn som kyls i frysen, snö i en plastpåse, förpackningar med kylande gel, kylande gel och kallt vatten. Lägg en tunn handduk eller ett tyg mellan huden och kylpåsen för att undvika köldskador.

  Värmebehandling

  Du kan använda värmebehandlingar för att slappna av spända muskler. Värme används för smärta när det inte finns några symtom på inflammation i området som behandlas. Håll värmepåsen på smärtområdet i 20–30 minuter åt gången. Du kan prova värmepåsar som värms upp i mikrovågsugnen eller en elektrisk värmedyna. Du kan också prova en varm dusch eller ett varmt bad.

  Använd nackkragen för att lindra nacksmärta och slappna av nackmusklerna. En mjuk nackkrage begränsar huvudets böjning något. En hård nackkrage hindrar framåtböjning av huvudet. Använd den till exempel på bilresor och i kollektivtrafik. Du får instruktioner om hur du använder nackkragen av en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården.

  På bilden ovan finns en mjuk nackkrage och en individuellt tillverkad hård nackkrage.

  Läs mer om nackkragar.

  Uppdaterad 15.1.2024