Gå till sidans innehåll

Fysisk aktivitet på sjukhus efter levertransplantation

Efter operationen kan återhämtning främjas genom träning.

Efter operationen främjar tidig träning och lämpligt ansträngande träning återhämtning och förhindrar komplikationer efter operationen såsom lunginflammation, venblockeringar, tarmblockeringar och muskelförlust.

Rehabilitering påbörjas omedelbart efter operationen.

På intensiven får du hjälp att sitta och stå så fort som möjligt. Vid flytt till en sängavdelning guidar vårdpersonalen dig i att fortsätta röra på dig. Du kan behöva hjälp eller hjälpmedel för att stödja att röra på dig. Målet är att du ska nå din tidigare funktionsförmåga före operation och kunna röra dig självständigt. Många faktorer påverkar din förmåga att fungera efter operationen, och återhämtningens framsteg är individuell.

Tillbringa så mycket tid som möjligt i upprätt ställning, till exempel sittande på sängkanten, i en stol eller gå längs avdelningskorridoren. På sjukhuset är promenader den vanligaste träningsformen. Sikta på att gå en gång i timmen under dina vakna timmar. Öka gradvis ditt gångavstånd när du återhämtar dig. Om din styrka och kondition tillåter kommer du att få möjlighet att gå ut och röra dig i trappan.

Postoperativa rörelsebegränsningar börjar efter operationen på sjukhuset och fortsätter efter utskrivning.

Försök att undvika

  • stressa mellankroppen när du rör dig och stiger upp ur sängen. Stig upp och sitta från sidoliggande position.

  • snabba plötsliga rörelser.

  • tunga lyft. Ibland bestämmer läkaren en lyftgräns i kilogram.

Efter en bukoperation stiger man upp ur sängen via sidan, för att undvika för stor belastning på operationsområdet.

Undvik att hålla andan när du går upp ur sängen. Gör uppstigningen lugnt. Då du stiger upp, kan du samtidigt göra en lång och lugn utandning, det kan underlätta uppstigningen.

På länken nedan kan du lära dig hur du stiger upp och lägger dig ned via sidan.

Du kan börja träna i sängen direkt efter operationen. Att röra armar och ben och ändra ställning i sängen stärker blodcirkulationen och gör det lättare att komma igång. Gör övningar en gång i timmen när du är vaken.

Se instruktionerna för blodcirkulationshöjande övningar via följande länkar.

Efter operationen är andningen ofta ineffektiv och ytlig. Börja andningsövningarna så snart som möjligt efter operationen och fortsätt med dem tills du rör dig normalt. Att vara i rörelse och i upprätt läge ökar naturligt andningen.

Fördjupad diafragmaandning i bra läge är viktigt för att ventilera lungorna. Naturlig och lugn andning slappnar av kroppen och lindrar smärta.

Andning med mottryck tar bort slem från lungorna och gör andningen effektivare. Mottrycksandningsövningar inkluderar till exempel sluten läppandning eller träning med mottrycksandningsapparater. Hemma kan mottrycksandning enkelt implementeras med till exempel flaskblåsningsövningar

Att hosta upp slem från lungorna är viktigt för att förhindra lunginflammation. Stöd operationssåret med händerna eller en kudde när du hostar.

Lär dig mer om postoperativa andningsövningar och mottrycksandning via följande länkar.

Smärta efter operation är vanligt. Smärtmedicinering möjliggör rörelse, effektiv andning och hosta. Kom ihåg att be om mer smärtstillande vid behov.

Spänning, rädsla, oro och stress ökar smärtan. Lugn andning och speciellt utandning lugnar och kan lindra smärta. Ta reda på olika sätt att lindra smärta genom länkarna nedan.

I videon kan du bekanta dig med sjukhusfasens rehabilitering efter bukoperation.

Uppdaterad 16.7.2024