Gå till sidans innehåll

Jag har svårt att tugga maten

Det kan vara svårt att tugga mat om man har en torr, känslig eller öm mun, saknar tänder eller har en obekväm tandprotes.

Om du har upprepade och tilltagande svårigheter att tugga och särskilt att svälja maten, om det tar längre tid att äta eller om du har svårt att äta, till exempel om du hostar medan du äter, ska du kontakta en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården.

Välj mjuka livsmedel som inte kräver mycket tuggning till måltiderna. Maten är tillräckligt mjuk när du kan finfördela den med en gaffel.

Nedan kan du läsa om vilka livsmedel som passar bra för en mjuk kost.

Flytande mjölkprodukter (mjölk, surmjölk, yoghurt, fil, kvarg) kan ätas som de är. Grynost, smältost och färskost är också lämpliga. Hårda ostar kan användas i ugnsrätter eller såser, så att osten smälter och blir mjuk.

Köttfärs är lagom mjuk för att användas i en mängd olika rätter. Fiskrätter är lämpligt mjuka som de är. Kallskuret, aladåb och kokta ägg är också ofta lämpliga som de är. Vid behov kan soppor puréas med en stavmixer eller mixer.

Lämpliga spannmålsprodukter är gröt, bröd som saknar kant eller mjukats upp i till exempel soppa samt mjuka fullkornsbröd.

Grönsaker kan användas väl tillagade genom att kokas eller stekas i ugnen. Färska grönsaker är lämpliga som finrivna, till exempel riven morot, gurka eller zucchini.

Välj bär med mjukt skal, till exempel jordgubbar, blåbär och hallon. Av bär med hårdare skal kan du göra kräm eller gröt, vilket mjukar upp skalet. Du kan också puréa bären, till exempel med en stavmixer. Det finns ett bra utbud av färdiga bärpuréer i butiker.

När det gäller färsk frukt kan du äta bananer som de är, samt mogna meloner och kiwi. Andra frukter bör mosas, till exempel med en stavmixer. Det finns ett bra utbud av färdiga fruktpuréer i butiker.

Uppdaterad 15.2.2024