Gå till sidans innehåll

Det är svårt för mig att laga mat eller gå till affären

Att laga mat eller gå till affären kan vara svårt av många anledningar. En tillräcklig näring bör dock säkerställas även i utmanande livssituationer.

Man orkar inte alltid laga maten själv. Matlagning kan kännas mödosamt, särskilt om man bor ensam. Rörligheten eller funktionsförmågan kan vara nedsatt eller så kan det vara svårt att ta sig till affären eller att handla.

Använd tipsen nedan för att fundera på hur du kan göra ditt dagliga matintag enklare.

Har du redan dragit nytta av de färdiga måltider som erbjuds i butikerna? Färdigrätter är ett bra val när du inte lagar mat själv. Det finns ett brett utbud av färdigrätter: varmrätter och tillbehör som säljs i lösvikt vid servericedisken, förpackade färdigrätter och frysta måltider. Välj produkter med hjärtmärket, som innehåller fett av högre kvalitet och lägre salthalt än andra liknande färdiga produkter.

Som tillbehör till en färdigrätt lönar det sig att ha grönsaker eller frukt, fullkornsbröd och en dryck. Viss färdigmat har låg proteinhalt. Sådana livsmedel är till exempel grönsakspurésoppa. Sådana rätter kan toppas med till exempel grynost, färskost, kokta ägg eller kompletteras med en kvargbaserad dessert.

Har du använt en måltidsservice för att få en färdig måltid till ditt hem på vardagar? Måltidsservice används vanligtvis av äldre personer, men vissa måltidsservice- och matlagningstjänster är öppna för alla. Att beställa hem en varm, mångsidig måltid rekommenderas, särskilt för personer i rehabilitering och andra personer med särskilda behov av hjälp. Det finns olika typer av måltidsservice- och matlagningstjänster, så det lönar sig att ta reda på vad som gäller i din kommun och vad det finns för privata leverantörer.

Kom ihåg att den måltid som serveras, vanligtvis lunch, inte ensam räcker för att täcka ditt behov av energi och näringsämnen under hela dagen. Dessutom behövs vanligtvis frukost, middag och kvällsmål samt 1–2 mellanmål.

Vissa butiker erbjuder en matkassetjänst, där du beställer de varor du vill ha i förväg och hämtar dem i butiken. Beställningen görs vanligtvis på internet, men i vissa fall kan du också göra en beställning via telefon eller e-post. Dina beställda inköp plockas och sätts färdigt i en kasse, och du kan hämta den i butiken (upphämtningsservice) eller så kan du beställa hemleverans. Priserna på produkterna är desamma som i butiken. En avgift tillkommer för upphämtning och leverans.

Du kan söka på nätet efter butiker som erbjuder matkassetjänst eller fråga direkt i butiken.

Vid lunchtid erbjuder restauranger förmånliga måltider och de kan ge variation i vardagen. I många städer kan du också köpa med dig mat från restauranger. Enligt en finländsk undersökning använder personer i alla åldersgrupper sådana tjänster. Restaurangmat som serveras hemma kan ge variation och i bästa fall underlätta vardagen. Du kan också kontrollera om det finns ett matleveransföretag i din stad, så att du kan beställa mat direkt till din dörr.

Uppdaterad 15.2.2024