Gå till sidans innehåll

Motion efter ballongvidgning av kranskärlen

Den här guiden är avsedd som stöd i rehabiliteringen för dig som har genomgått en ballongvidgning av kranskärlen.

Observera att dessa är allmänna motionsanvisningar efter en ballongvidgning.

Följ alltid de personliga anvisningar du fått i första hand, eller fråga vid behov en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården vilka anvisningar som är lämpliga för just dig.

Om du har genomgått en ballongvidgning i samband med en hjärtinfarkt ska du följa motionsanvisningarna för hjärtinfarktpatienter.

Utöver läkemedelsbehandling, en hälsosam kost och rökfrihet, är motion en av hörnstenarna i behandlingen av en kranskärlssjukdom. Tillräcklig motion kan tillsammans med andra behandlingsmetoder minska risken för nya förträngningar i kranskärlen.

Efter en ballongvidgning av kranskärlen är det bra att börja motionerandet i måttligt mängd. Låt artärsåret i handleden eller ljumsken läka ordentligt i minst en vecka.

Undvik följande i en vecka på grund av blödningsrisken:

  • kraftig belastning och stretchning av stickområdet, till exempel att kraftigt stöda dig på handflatan eller långvarigt hukande

  • löpning, cykling och andra aktiviteter som kräver ansträngning

  • att lyfta och bära tunga laster.

Efter ingreppet kan du vanligtvis utföra lätta vardagssysslor som vanligt, såsom att diska och laga mat. Du kan använda de hjälpmedel som du behöver.

Du kan och bör ta promenader direkt. Under de första veckorna får ansträngningen kännas lite ansträngande, vilket innebär att du får känna dig lite andfådd. I det här fallet ligger ansträngningsgraden på nivå 13–14 på RPE-skalan. Du kan gradvis öka sträckan och tiden för promenaden beroende på hur du känner dig. Läs mer om bedömning av ansträngningsgrad vid motion och RPE-skalan.

Vid ballongvidgning sätts ofta ett nätrör, eller en stent in i kranskärlet för att hålla det öppet. Stenten kan inte lossna när man motionerar.

Du kan läsa mer om ballongvidgning av kranskärl.

Två veckor efter en ballongvidgning av kranskärlen kan du öka motionsmängden och dess mångsidighet. Från och med nu ska du följa motionsrekommendationerna för patienter med kranskärlssjukdom.

Hitta ett motionssätt som du tycker om och försök att göra det regelbundet. Pröva modigt på olika motionsformer.

Uppdaterad 16.1.2024