Gå till sidans innehåll

Vriststöd

Vriststöd används för att förbättra vristens funktion, den posturala kontrollen och riktningen samt för att förebygga eller korrigera felställningar av vristen.

Bekanta dig med innehållet på denna sida för att säkerställa vriststödets lämplighet och säkra användning.

Du kan själv köpa vriststödet i en välutrustad dagligvarubutik eller i en hjälpmedelsbutik. Kontrollera storleken i den produktspecifika storlekstabellen eller prova stödet innan du köper det. 

Vriststöd kan också tillhandahållas kostnadsfritt som ett medicinskt rehabiliteringshjälpmedel på vissa grunder, i vilket fall en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården bedömer behovet av vriststöd. För att få ett vriststöd med betalningsförbindelse måste de nationella grunderna för utlämnande av hjälpmedel uppfyllas. 

Akuta vriststöd efter en operation eller vriststöd som är direkt förknippade med behandlingen betraktas som vårdartiklar och fås från den behandlande enheten. 

Kontrollera att vriststödet är lämpligt för dig. Vriststödet ska vara stadigt och sitta åt ordentligt, men får inte trycka eller klämma för mycket. Kontrollera regelbundet hudens skick när du använder vriststöd. 

Om du får vriststödet som ett medicinskt rehabiliteringshjälpmedel ska du följa de anvisningar som du får från vårdenheten. Kontakta vid behov vårdenheten. 

Använd vriststödet enligt de anvisningar du fått eller efter dina behov för att hjälpa dig att röra dig och lindra smärta. Användningen av vriststödet kan kräva lite tillvänjning i början.

Följ anvisningarna som följde med vriststödet. Produktspecifika anvisningar finns vanligtvis på webben.

Kontrollera vriststödets skick regelbundet. Ett olämpligt, löst sittande eller trasigt vriststöd ska inte användas. 

Följ anvisningarna som följde med vriststödet. Produktspecifika anvisningar finns vanligtvis på webben. 

Det finns olika typer av vriststöd 

  • Lätta elastiska vriststöd ger lätt stöd eller kompression och tillåter vristens alla rörelsebanor. De används för att behandla tillstånd som lindriga försträckningar i ledband, kronisk överrörlighet i vristen, artros och ledinflammation. 

  • Vriststöd som ger måttligt till starkt stöd har liten eller ingen elasticitet. De används till exempel för att stödja återhämtningen efter en operation, en allvarlig ledbandsskada eller en stressfraktur. 

  • Peroneusstöd används till exempel för att behandla droppfot. Vriststödet gör det lättare att gå om det inte är möjligt att böja vristen. 

  • Immobiliserande stöd (Walker) är ett alternativ till gips vid fot- och vristskador såsom vristfrakturer, bristning av akillessenan och inflammation i akillessenan.