Gå till sidans innehåll

Vit markeringskäpp

En markeringskäpp lämpar sig för synskadade personer som fortfarande kan navigera och röra sig ganska säkert med hjälp av synen, men som behöver käppen för att känna, till exempel när de går i trappor eller korsar ett övergångsställe. Käppen är också ett bra tecken på synnedsättning för andra fotgängare.

Bekanta dig med innehållet på denna sida för att säkerställa markeringskäppens lämplighet och säkra användning. 

Den vita markeringskäppen beviljas på vissa grunder till personer med synnedsättning som medicinsk rehabilitering. Fråga synrehabiliteringsenhet i ditt välfärdsområde om anvisningar för hur du skaffar en markeringskäpp. 

Du kan också köpa en markeringskäpp från en butik som specialiserat sig på synhjälpmedel. Be om råd för att välja rätt käpp.

Bekanta dig med hur du använder markeringskäppen och dess användningsändamål, till exempel tillsammans med en synrehabiliteringshandledare eller en försäljare som specialiserat sig på synhjälpmedel.

Håll käppen i handen och rör armarna som du normalt gör när du går, så att pinnen är diagonalt framför din kropp. Det är inte meningen att hela tiden känna på den rutt man går.  

På övergångsstället håller du käppen snett framför dig med ena änden på marken. Då lägger även personer bakom dig märke till käppen. Använd samma position när du vill stanna en buss. 

Smidig användning av markeringskäppen kräver övning. Om du är nybörjare på att använda käpp kan du be handledaren i rörlighet eller rehabiliteringshandledaren inom synrehabiliteringen om vägledning.

Du kan torka av markeringskäppen med en fuktig handduk. 

Följ anvisningarna som följde med produkten. Produktspecifika anvisningar finns vanligtvis på webben.

Kontakta det organ som lämnade ut markeringskäppen när den börjar bli sliten.  

Följ anvisningarna som följde med produkten. Produktspecifika anvisningar finns vanligtvis på webben.

Det finns olika typer av markeringskäppar. Be om råd för att välja rätt käpp. 

Om du vill kan du på egen bekostnad beställa markeringskäppar från tillverkaren utomlands.

Uppdaterad 23.2.2024