Gå till sidans innehåll

Viloskenor för handen

En viloskena stödjer handleden och fingrarna i en bra viloposition. Syftet med användningen av en viloskena kan vara att lindra smärta och svullnad samt att skydda handens strukturer från töjning eller felställningar.

Bekanta dig med innehållet på denna sida för att säkerställa viloskenans lämplighet och säkra användning.

Du kan köpa en färdig viloskena själv från en välutrustad butik. Se till att viloskenan är lämplig och inte trycker eller skaver mot huden.  

Ofta behövs dock en individuellt tillverkad viloskena, som tillverkas av en ergoterapeut.   

Användning av viloskenan kan kräva lite övning och tillvänjning. Öva på att använda den först under dagen när du vilar och börja först därefter använda viloskenan nattetid. 

Använd viloskenan enligt de anvisningar du fått eller dina egna behov. Det är bra att använda den för att stödja ledernas position i vila under dagen och natten. 

Viloskenan får inte orsaka smärta, domningar eller avtryck. Kontrollera hudens skick och håll utkik efter rodnad eller ömhet. 

En olämplig viloskena ska inte användas. Om viloskenan inte är lämplig, kontakta organet som lämnade ut viloskenan.  

En viloskena som används kontinuerligt ska rengöras regelbundet. Under viloskenan kan du använda till exempel en tubsocka eller gasväv, som är lätt att byta vid behov.  

Viloskenan kan tvättas med ljummet vatten och tvål. När du tvättar en vadderad viloskena lönar det sig att komma ihåg att det tar flera timmar för den att torka.  

Följ anvisningarna som följde med produkten. De produktspecifika anvisningarna för en fabrikstillverkad viloskena finns också på webben.

Det är skäl att underhålla eller byta ut din viloskena när  

  • stödet inte längre känns lämpligt 

  • kardborrebanden inte fäster 

  • stödet är löst eller trasigt 

  • den inte blir ren av tvätt. 

Det finns olika typer av viloskenor, och du kan välja den som passar dig bäst tillsammans med en expert.

Uppdaterad 22.2.2024