Gå till sidans innehåll

Tumstöd

Tumstöd skyddar tummens leder från felaktig belastning eller styr dem till en funktionell position. De kan också hjälpa till att förebygga ledvärk efter ansträngning.

Bekanta dig med innehållet på denna sida för att säkerställa tumstödets lämplighet och säkra användning.

Du kan få ett stöd som stöder tummens leder själv från välutrustade butiker.  

De kan också beviljas som hjälpmedel på vissa grunder. Färdiga stöd kan provas på vårdenheten efter individuella behov. När ett individuellt tillverkat tumstöd behövs bedöms och tillverkas det av en ergoterapeut. 

Användning av ett nytt tumstöd kan kräva lite övning och tillvänjning. Se till att stödet är lämpligt.

Använd tumstödet enligt de anvisningar du fått eller dina egna behov. Det är bra att använda stödet vid aktiviteter som belastar tummens leder särskilt, till exempel vid: 

  • skötsel av hemmet  

  • kontorsarbete  

  • bärande  


Tumstödet får inte orsaka smärta, domningar eller avtryck. Kontrollera hudens skick och håll utkik efter rodnad eller ömhet.  

Ett olämpligt tumstöd ska inte användas. Om du har fått stödet som hjälpmedel ska du kontakta din behandlande enhet i problemsituationer. 

Ett tumstöd som används kontinuerligt ska rengöras regelbundet. Stöd som fästs med kardborreband ska tvättas för hand eller i en tvättpåse i tvättmaskinen med kardborrebandet stängt. Följ anvisningarna som följde med produkten. Produktspecifika anvisningar för färdiga stöd finns vanligtvis också på webben. 

Det är skäl att underhålla eller byta ut tumstödet när  

  • stödet inte längre känns lämpligt 

  • kardborrebanden inte fäster 

  • stödet är löst eller trasigt 

  • den inte blir ren av tvätt.  

Tumstödet är inte avsett att bäras hela tiden. Det finns olika modeller, varav en del även stöder handleden. Du hittar rätt modell genom att prova. Vid behov kan du be en yrkesperson om hjälp.

Uppdaterad 22.2.2024