Gå till sidans innehåll

Toalettsitsförhöjare

Toalettsitsen kan höjas för att göra det lättare att sätta sig på toalettsitsen och resa sig från den. Med toalettförhöjaren kan sitthöjden justeras efter användaren.

Bekanta dig med innehållet på denna sida för att säkerställa toalettsitsförhöjarens lämplighet och säkra användning.

Du kan på vissa grunder få en toalettsitsförhöjare via hälso- och sjukvården. En expert bedömer och väljer tillsammans med dig ett hjälpmedel som motsvarar dina behov.  

Du kan också köpa toalettsitsförhöjaren själv, till exempel i en hjälpmedelsbutik. Kontrollera att dess höjd och viktbegränsning är lämpliga för dig. 

Toalettsitsförhöjaren passar de flesta toalettsitsar. Den kan vanligtvis fästas utan verktyg.  

Fäst och justera toalettsitsförhöjaren enligt anvisningarna. Se till att produkten är ordentligt fastsatt.

En högre sits gör det lättare att ta sig på och av toalettstolen, till exempel efter en höftoperation eller när muskelstyrkan är nedsatt.

Tvätta toalettsitsförhöjaren regelbundet med vatten och rengöringsmedel. Använd vid behov ett desinficerande rengöringsmedel.  

Följ anvisningarna som följde med produkten. Produktspecifika anvisningar finns vanligtvis på webbplatsen.

Kontrollera regelbundet skicket på toalettsitsförhöjaren och fästmekanismen. Förhöjningen ska sitta stadigt på toalettsitsen. En defekt produkt ska repareras utan dröjsmål. Kontakta vid behov den enhet som lämnade ut produkten.  

Följ anvisningarna som följde med produkten. Produktspecifika anvisningar finns vanligtvis på webben.

Det finns flera olika modeller av toalettsitsförhöjare. Förhöjaren kan vara löstagbar eller installeras som en fast del av toalettsitsen istället för locket. Det finns också toalettsitsförhöjare med armstöd. 

En hjälpmedelsspecialist hjälper dig att välja rätt produkt för dig.

Uppdaterad 23.2.2024