Gå till sidans innehåll

Ledarhund

En ledarhund gör det lättare att röra sig när det inte är möjligt att röra sig med hjälp av synen. Av användaren av en ledarhund krävs bland annat förmågan att röra sig självständigt med en käpp, god livshantering, förmågan att ta hand om hunden och hen måste uppvisa ett behov av en ledarhund.

Bekanta dig med innehållet på denna sida för att säkerställa ledarhundens lämplighet och säkra användning. ​ 

Ledarhundar lämnas ut på grundval av en individuell behovsprövning. Fråga din lokala synrehabiliteringsenhet om anvisningar för hur du skaffar en ledarhund.

Efter ett positivt beslut om ledarhund måste du avlägga två separata kurser relaterade till utlämnande av en ledarhund.

Observera att det krävs mycket regelbunden träning innan man börjar använda en ledarhund och att användaren förbinder sig att ta hand om ledarhunden och använda den på rätt sätt. 

Användningen av en ledarhund kräver alltid träning tillsammans med en tränare på ledarhundskolan. Agera med ledarhunden enligt de anvisningar du får på kursen och be vid behov ledarhundskolan om ytterligare vägledning om hur du använder hunden. 

Ledarhundsskolan ger dig anvisningar för hur du tar hand om din ledarhund på rätt sätt och håller den ren.

Ledarhundsskolan ger dig anvisningar om när och i vilka situationer du bör ta din ledarhund till veterinären och för vård.  Följ de anvisningar du fått på kursen för att ta hand om din hunds välbefinnande och hälsa. 

Innan du ansöker om en ledarhund lönar det sig att tänka på följande:  

  • Passar ledarhunden din nuvarande livssituation? Ledarhundar kräver mycket träning, tålamod och tid. Den bästa tiden att skaffa en ledarhund är när ditt dagliga liv är regelbundet, stabilt och din bostadsort är bekant och permanent.   

  • Har jag ett klart behov av en ledarhund? En ledarhund är inte ett sällskapsdjur, utan det krävs ett motiverat behov för beviljandet.  

  • Ser jag fortfarande för mycket? En ledarhund är inte till någon nytta om personen fortfarande använder den kvarvarande synen för att röra sig. ​​ 

Uppdaterad 22.2.2024