Gå till sidans innehåll

Knästöd

Ett knästöd används bland annat för att stödja knäet eller begränsa knäets rörelse. Knästödet gör det lättare att röra sig och träna och lindrar smärta.

Bekanta dig med innehållet på denna sida för att säkerställa knästödets lämplighet och säkra användning.

Du kan själv köpa knästödet i en välutrustad dagligvarubutik eller i en hjälpmedelsbutik. Kontrollera storleken i den produktspecifika storlekstabellen eller prova stödet innan du köper det. 

Knästöd kan också tillhandahållas kostnadsfritt som ett medicinskt rehabiliteringshjälpmedel på vissa grunder, i vilket fall en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården bedömer behovet av knästöd. För att få ett knästöd med betalningsförbindelse måste de nationella grunderna för utlämnande av hjälpmedel uppfyllas. 

Akuta knästöd efter en operation eller knästöd som är direkt förknippade med behandlingen betraktas som vårdartiklar och fås från den behandlande enheten. 

Kontrollera att knästödet är lämpligt för dig. Knästödet ska vara stadigt och sitta åt ordentligt, men får inte trycka eller klämma för mycket. Kontrollera regelbundet hudens skick när du använder knästöd. 

Om du får knästödet som ett medicinskt rehabiliteringshjälpmedel ska du följa de anvisningar som du får från vårdenheten. Kontakta vid behov vårdenheten.

Använd knästödet enligt de anvisningar du fått eller efter dina behov för att hjälpa dig att röra dig och lindra smärta. Användningen av knästödet kan kräva lite tillvänjning i början.

Följ anvisningarna som följde med knästödet. Produktspecifika anvisningar finns vanligtvis på webben.

Kontrollera knästödets skick regelbundet. Ett olämpligt, löst sittande eller trasigt knästöd ska inte användas. 

Följ anvisningarna som följde med knästödet. Produktspecifika anvisningar finns vanligtvis på webben.

Det finns olika typer av knästöd 

  • Ett lätt knästöd är oftast tillräckligt vid lindriga knäskador eller smärttillstånd i knäet. Ett knästöd kan användas till exempel för att behandla en lindrig försträckning i ledbandet eller överrörlighet i knäet. 

  • Medelstarka knästöd ger ett större stöd. De används bland annat för att behandla medelsvåra ledbandsskador i knäet och olika typer av knäskålsskador. 

  • Ett starkt och ledat knästöd används för att behandla tillstånd som allvarligare knäskador, svåra smärttillstånd i knäet och behandling efter knäoperationer.

Uppdaterad 22.2.2024