Gå till sidans innehåll

Fingerstöd

Fingerstöd skyddar lederna från felaktig belastning eller styr dem till en funktionell position. De kan också hjälpa till att förebygga ledvärk efter ansträngning.

Bekanta dig med innehållet på denna sida för att säkerställa fingerstödets lämplighet och säkra användning.

Det finns en mängd olika färdiga stöd för fingrarnas leder som används för att förebygga smärta och felställning samt för att göra det lättare att använda handen. Du kan själv skaffa stöd för fingerleden från välutrustade butiker.  

De kan också beviljas som hjälpmedel på vissa grunder. Färdiga stöd kan provas och/eller tillverkas på den behandlande enheten efter individuella behov. Vid behov provar och tillverkar ergoterapeuten ett individuellt stöd för fingerleden eller ger en hjälpmedelsrekommendation om ett lämpligt stöd till hemkommunen. 

Användning av stödet för fingerleden kan kräva lite övning och tillvänjning. Se till att stödet för fingerleden är lämpligt.

Använd stödet för fingerleden enligt de anvisningar du fått eller dina egna behov. Stödet kan användas på flera fingrar samtidigt för att stödja fingrarnas leder vid behandling av olika skador, smärttillstånd och sjukdomar.  

Det är bra att använda stödet för fingerleden vid aktiviteter som belastar fingerleden särskilt, till exempel:  

  • när du skriver på en dator eller med en penna  

  • vid hushållssysslor  

Stödet får inte orsaka smärta, domningar eller avtryck. Kontrollera hudens skick och håll utkik efter rodnad eller ömhet. Ett olämpligt stöd för fingerleden ska inte användas. Om du har fått stödet som hjälpmedel ska du kontakta din behandlande enhet i problemsituationer.

Ett stöd för fingerleden som används kontinuerligt ska rengöras regelbundet. Det är lätt att rengöra genom handtvätt med ett milt rengöringsmedel.  

Följ anvisningarna som följde med produkten. Produktspecifika anvisningar för färdiga stöd finns vanligtvis också på webben.  

Det lönar sig att underhålla eller byta ut stödet för fingerleden när stödet inte längre känns passligt. stödet är löst eller trasigt.

Det finns många olika modeller.

Uppdaterad 23.2.2024