Gå till sidans innehåll

Att prata om sexualitet när du har bröstcancer

Ta upp sexualitet och relaterade frågor modigt med yrkesverksamma och din partner efter att ha drabbats av bröstcancer.

Sexualitet är en livslång resurs som är en del av livet och mänskligheten oavsett ålder. Var och en uttrycker sin sexualitet på sitt eget sätt. Sexualitet är en drift och ett behov som får oss att vilja ha närhet och sex. Betydelsen av sexualitet är olika för varje individ.

Sexualitet innefattar

  • sättet att se på sin egen kropp och kroppsbild

  • närhet eller längtan efter närhet

  • sex och reproduktion.

Sexualitet kan inte jämföras eller mätas, varje individ upplever vad som är värdefullt och viktigt för deras egen sexualitet på sitt eget sätt.

Att insjukna i bröstcancer påverkar den drabbades sexualitet

Att insjukna i bröstcancer tar inte bort behovet av närhet, även om lusten till sex kan minska på grund av sjukdomen och behandlingarna. Även om man inte vill ha sex kan man fortfarande vilja och behöva närhet. Närhet och sex är separata saker.

Att drabbas av cancer och de behandlingar som hör till för nästan alltid med sig förändringar i sexualitet, kroppsbild, tankar och känslor. Du kan känna skam över ditt utseende och dina känslor. Omgivningens förväntningar kan också påverka din självbild. Du kanske funderar på din egen värdighet eller om behandlingarna kommer att leda till barnlöshet. Ensamma eller singlar som insjuknat kan uppleva att sjukdomen försvårar att hitta en partner, och de kan fundera på frågor som: "När är det lämpligt att berätta om min sjukdom?"

Att insjukna i bröstcancer påverkar ofta också partnerns sexualitet.

Avståndet till partnern kan öka om man inte pratar om sina behov, sin lust och sina känslor.

Ta modigt till tals

Att dela sina egna känslor och tankar kan klargöra situationen och minska ångest och press. Även partnern kan ha funderat på samma saker. Det är viktigt att kommunicera om sina behov och förväntningar från båda sidor. Det är inte nödvändigt att skydda partnern.

I spegeln ser jag en annan människa, jag känner inte längre igen mig själv och min egen kropp.

Prata modigt och öppet med din partner

  • om din kroppssituation och kommande förändringar, låt inte dina tankar vara antaganden.

  • dela din förvirring och dina rädslor, till exempel om du är tillräcklig för din partner med din förändrade kropp och om relationen kan hantera öppen kommunikation.

  • behöver du nu bara närhet och sällskap

  • dina smärtor och hur att avstå från sex eller undvika sex påverkar relationen om du inte känner sexuell lust.

Diskussion kan hjälpa partnerna att gradvis lära känna och anpassa sig till situationen samt klargöra båda parters synpunkter och känslor.

Om det är svårt att prata med din partner kan du prova att skriva ett brev till hen. Ibland är det lättare att organisera sina tankar när man skriver. Du kan också testa att prata om dina tankar och spela in dem. En inspelning kan vara ett bra sätt att uttrycka jobbiga eller skrämmande saker utan att behöva ha direkt kontakt med din partner.

Du kan också söka dig till en sexualterapeut tillsammans med din partner för att diskutera sexualitet och andra frågor som du funderar på.

Beroende på barnets ålder är det viktigt att tala öppet om bröstcancer och dess möjliga effekter på kroppen. Barn funderar ofta på kroppsförändringar och uttrycker sina tankar högt. Till exempel kan borttagning av ett bröst och ärr väcka frågor hos barn. Ofta har barn ett behov av att veta vad som händer. Bedöm själv hur mycket och på vilket sätt du kan berätta för ditt barn. Information och samtal kan lindra barnets rädslor.

Ta upp sexuella frågor med vårdpersonal.

Om du eller din partner behöver diskutera sexualitet, be om att få prata med en sexualrådgivare eller terapeut. Du kan söka dig till en sexualrådgivare i vilket skede av sjukdomen som helst.

I Parisuhdekeskus Katajans podcastserie kan du lyssna på avsnitt om relationer och sjukdom. Podcastens teman inkluderar:

  • Hur man pratar om sjukdom i en relation och under förhållandet

  • Hur man vårdar sin relation

  • Känslor, sjukdom och relation

  • Sjukdom och sexualitet.

Uppdaterad 15.10.2024