Gå till sidans innehåll

Vad är tarmtömningsproblem?

Avföringsinkontinens och tarmtömningsproblem kan orsakas av många olika saker. De kan försämra livskvaliteten och det är bra att utreda orsaken. Symtomen kan påverkas med rehabilitering.

Det ska inte vara svårt att tömma tarmen eller hålla emot avföring.

Vid tarmtömning ökar trycket i bukhålan. Ändtarmsmynningens slutarmuskler och bäckenbottens muskler slappnar samtidigt av och motståndet i ändtarmen försvinner. Tarmen töms, då tjocktarmens och ändtarmens muskler dras samman.

Följande problem kan uppstå, då bäckenbotten och tarmen inte fungerar normalt.

Vid avföringsinkontinens d.v.s. analinkontinens förekommer det gas- eller avföringsläckage.

”I kassakön i affären fick jag plötsligt känslan av att jag måste gå på toaletten och snabbt. Inget annat råd fanns än att lämna varorna och avlägsna mig. Jag hade nog sett var närmaste toalett är redan då jag kom till affären, men denna gång hann jag inte dit. Lyckligtvis hade jag med ett par bytesbyxor - som så många gånger tidigare."

Raili, 57

Tarmtömningsproblem innebär att tarmen inte töms ordentligt och att man måste anstränga sig kraftigt vid tarmtömning.

”Jag går alltid hemifrån först då jag har tömt tarmen ordentligt. På morgonen är det ett enda springande på toaletten, då måste jag gå flera gånger för att tömma tarmen och ändå har jag oftast känslan av att inte allting kommit ut. Ibland hjälper inget annat än att gräva ut avföringen från tarmen för hand."

Daniela, 49

Ibland kan nervregleringen av tarmtömningen störas. Då går det inte att slappna av bäckenbottens muskler vid tarmtömning.

"Igen har jag känslan av att jag borde gå på toaletten och försöka tömma tarmen. För en stund sedan kändes det redan som att det kommit igång, men sedan stannade allt av som om en vägg kommit emot. Resultatet av att jag ansträngde mig tills jag blev röd i ansiktet var en liten mängd avföring i toaletten och känslan av att inte allting kommit ut."

Janne, 48

Förstoppning talar man om, då tarmen töms färre än tre gånger i veckan eller tarmtömningen kräver kraftig ansträngning.

Utdragen förstoppning töjer ut bäckenbottens muskler och kan också skada deras innervation. Det ökar bl.a. benägenheten för urin- och avföringsinkontinens.

Läs mer om förstoppning.

Uppdaterad 2.5.2023