Gå till sidans innehåll

Hur balanserar jag förhållandet mellan aktivitet och vila i min vardag?

Genom att experimentera hittar du de bästa sätten att balansera aktivitet och vila i din vardag.

Det är bra att avbryta den kontinuerliga belastningen med en kort vilopaus när du utför saker.

Försök till exempel att slappna av med båda händerna intill kroppen en stund medan du lagar mat. Detta tar bort muskelspänningar i överkroppen och gör att musklerna och lederna kan slappna av.

Tunga arbeten och flerfasiga sysslor, såsom storstädning eller trädgårdsarbeten, bör göras i delar eller fördelas på olika dagar.

Ta dig tid att planera innan du börjar, så att du kan reservera tillräckligt med tid för ditt arbete. Om du vill kan du planera dagens aktiviteter med hjälp av olika mobilappar eller en kalender. Titta på videon för att se ett exempel på hur du kan genomföra planeringen.

Det är bra för dig att ta hand om din kropp och ditt sinne genom avslappnande övningar eller aktiviteter. Det kan du göra till exempel genom en favorithobby eller en avslappningsövning.

Bekanta dig med olika avslappningsövningar för kropp och sinne som du kan hitta i Psykporten.

Sömnhygien omfattar regelbundna läggtider och att beakta omständigheterna i sovrummet och sängen. Undvik koffein och sockerhaltiga produkter i god tid före du går och lägger dig. Lyssna på din kropp när du går och lägger dig och försök hitta en bra ställning.

Det kan bli lättare att hitta en bättre sovställning till exempel med en formad kudde.

Läs mer om ergonomi i vila och sömnens betydelse

Uppdaterad 5.1.2024