Gå till sidans innehåll

Förändringar i din kropp efter förlossningen

Efter graviditet och förlossning kan känslor, attityder och uppfattningar om den egna kroppen förändras.

Efter förlossningen genomgår kroppen många förändringar. Graviditet och förlossning tänjer ut och belastar musklerna i bland annat bäckenbotten och bålen, som är viktiga för att stödja kroppens ställning. Amning och växande bröst påverkar också kroppens ställning.

Hormonella förändringar efter förlossningen

På grund av hormonella förändringar kan slemhinnorna i slidan vara känsliga och ömma. Därför är vård av slemhinnorna ofta till nytta efter förlossningen och under amningen. Se sidan Att återhämta sig efter förlossningen för anvisningar för vård av slemhinnorna:

Hos vissa kvinnor kan hormonella förändringar också påverka den sexuella lusten. Läs mer om parrelationen och sexualiteten i Kvinnohuset:

Förändringar i din kropp efter förlossningen

Din kropp kan fortfarande kännas mjuk och flexibel efter förlossningen. Det tar tid för bindväven att återhämta sig, så det är viktigt att acceptera förändringar i kroppsbilden och ge tid för återhämtningen. Du kan främja kroppens återhämtning genom att röra på dig och träna.

Du kan också öka aktiveringen av dina bål- och bäckenbottenmuskler i vardagliga aktiviteter genom att vara uppmärksam på din ställning. Försök att hitta olika ställningar när du sitter, står eller rör på dig.

Läs mer om bäckenbottenträning och ergonomi efter förlossningen i Rehabiliteringshusets guider.

Förändringarna är individuella och tidigare motions- och ställningsvanor påverkar kroppen och dess återhämtning efter förlossningen. Ta dig tid att bekanta dig med din föränderliga kropp.

Uppdaterad 18.1.2024