Gå till sidans innehåll

Kroniska sjukdomar och att förbinda sig till läkemedelsbehandling

Syftet med många läkemedelsbehandlingar är att förhindra utvecklingen av olika hälsorisker längre fram. Till exempel behandlas högt blodtryck och blodets fettvärden för att förhindra och minska de risker som obehandlade symptom medför.

På så vis gör man fastän personen ännu inte skulle ha några synliga symptom på kommande skador. På basen av omfattande undersökningar vet man att behandling av högt blodtryck och förhöjda fettvärden minskar hjärt- och hjärninfarkter under de kommande åren. Med hjälp av FINRISKI-räknaren THL:s sidor kan du själv räkna ut din risk att insjukna i hjärtinfarkt eller för att få allvarlig stroke inom de närmaste tio åren. Räknaren visar sjukdomsrisken i procent.

Beslut om att påbörja läkemedelsbehandling baseras i dessa situationer på en individuell riskbedömning för personen. Förändringar i livsstil, såsom motion, minskning av övervikt, rökfrihet, minskat intag av för mycket salt, rimlig alkoholkonsumtion eller att man avstår helt från alkohol, är centrala åtgärder som medicineringen stöder.

Uppdaterad 21.3.2023