Undernäring saktar ner bildandet av ny vävnad och sårläkning. En adekvat och varierad kost ger de näringsämnen som behövs för sårläkning och förebygger eller behandlar undernäring.
Kosten som en del av sårvård
För att ett sår ska läka behövs energi, protein och skyddande näringsämnen. Riklig utsöndring och inflammation ökar behovet av näring.
En sårpatient behöver tillräckligt med energi. Som vägledning kan energibehovet uppskattas till 30–35 kcal/kg/dygn. Därmed bör till exempel en sårpatient som väger 70 kg få i sig cirka 2 100–2 500 kcal/dag. Övervikt främjar dock inte sårläkningen.
Vävnaderna behöver protein för att kunna förnyas. Den rekommenderade mängden protein är ungefär 1–2 g protein/kg/dygn. Till exempel en sårpatient som väger 70 kg bör få i sig cirka 70–100 g/dag. Ibland kan behovet av protein vara ännu större. Det är dock inte tillrådligt att på egen hand öka mängden protein utöver detta, särskilt inte om det förekommer störningar i njurarnas funktion. Protein finns bland annat i mejeriprodukter, fisk, kött, ägg och baljväxter.
Vitaminerna A, C, E och B6 är de viktigaste för förnyandet av vävnader. De finns bland annat i fullkornsprodukter, grönsaker, kött, nötter, mejeriprodukter, fisk och vegetabiliska oljor. Mineralerna zink, selen, järn och koppar är viktiga för förnyandet av vävnader. Både sårpatienter och friska människor behöver dem och de fås med en varierad kost.
Ett tillräckligt vätskeintag tryggar transporten av syre och näringsämnen till vävnaderna och upprätthåller vävnadernas spänstighet. En människa behöver ca 25–36 ml vätska/kg/dygn. Vätska kommer från både mat och dryck. Yngre personer behöver mer vätska än äldre personer.
Om aptiten är dålig och portionerna små behövs extra energi. Detta kan till exempel uppnås med mellanmål, energidrycker och genom att tillsätta fett (olja, margarin, salladsdressing) i maten.
Livsmedel såsom kvarg, keso och kött innehåller extra protein. Det finns många nya proteinprodukter som säljs i livsmedelsbutikerna och som kan användas för att öka proteinintaget.
Extra energi och protein kan även fås med kosttilläggsdrycker som säljs på apotek. En dryck som är färdig att dricka och förpackad i en plastflaska på 1,25–2 deciliter innehåller 200–400 kcal energi och 10–20 g protein. Detta motsvarar en liten måltid eller två–tre smörgåsar.
En näringsterapeut kan ge mer information och vägledning.
Uppdaterad 15.8.2018