Gå till sidans innehåll

Vad beror Parkinsons sjukdom på?

Den exakta uppkomstmekanismen för Parkinsons sjukdom är ännu inte helt känd. Åtminstone miljöfaktorer och arvsmassan spelar en roll i utvecklingen av sjukdomen. Titta på videon där en läkare berättar om orsakerna till Parkinsons sjukdom.

Vad är Parkinsons sjukdom?

Parkinsons sjukdom är en rörelsestörning som vanligtvis börjar i medelåldern eller ålderdomen. De vanligaste symtomen på Parkinsons sjukdom är skakning vid vila, långsamma rörelser och muskelstelhet. Utöver dessa är Parkinsons sjukdom förknippad med många andra symtom, såsom förstoppning, sömnstörningar, affektiva problem och ibland minnessvårigheter.

Orsaken till Parkinsons sjukdom är ännu inte känd och det finns inte heller något botemedel. Symtomen kan dock lindras med läkemedel och många andra metoder.

Neurologer, geriatriker och allmänläkare vårdar personer med Parkinsons sjukdom.

Titta på videon där neurologen Filip Scheperjans berättar om riskfaktorerna och orsakerna till Parkinsons sjukdom.

Vad vet man om orsakerna till Parkinsons sjukdom?

Orsaken till Parkinsons sjukdom är okänd. I en liten del av fallen är en avvikande gen som orsakar sjukdomen känd. Sjukdomen är inte smittsam och en person med Parkinsons sjukdom kan inte föra den vidare. Enbart livsstilen kan inte orsaka eller förebygga Parkinsons sjukdom.

Uppdaterad 2.3.2022