Distansvård och egenvård av hälsan anknyter ordagrant till vård av hälsan.
Distansvård innebär att man behandlar hälsan interaktivt med hälso- och sjukvårdspersonalen, men ordagrant på distans. Ofta är det möjligt och enklare att sköta många saker på distans. Då behöver klienten inte heller resa extra till hälso- och sjukvårdens verksamhetsställen, vilket också underlättar planeringen av vardagen.
Distansvård kan genomföras till exempel på en distansmottagning med hälso- och sjukvårdspersonalen eller till exempel med hjälp av Hälsobyns digitala vårdvägar. Distansvård utnyttjas ofta parallellt som en del av den traditionella hälso- och sjukvården, varvid klienten utöver distansvård även kan ha traditionella möten med hälso- och sjukvårdspersonal. Distansvården kan också omfatta självständiga enkäter och övningar som yrkesutbildad personal utnyttjar i planeringen och uppföljningen av vården.
I och med distansvården är det ofta möjligt för klienten att främja sin egen hälsa mer aktivt och flexibelt samt också ta mer ansvar för sin hälsa. Till exempel kan informationen i de digitala vårdvägarna läsas dygnet runt, varvid det är lätt att återvända till materialet var som helst och när som helst utan att behöva kontakta yrkesutbildad personal.
Egenvård som en del av e-hälsotjänsterna innebär att din hälsa främjas enligt de tjänster, kurser och anvisningar som har planerats för självständig vård. Egenvården kan genomföras på egen tid och utan vårdrelation med hälso- och sjukvårdspersonal.
I de öppna egenvårdsprogrammen i Hälsobyn kan till exempel vem som helst systematiskt utveckla sina matvanor så att de blir hälsosammare, sluta röka med stöd av program samt gå en webbkurs för att börja motionera. Dessutom är symtombedömningar och symtomnavigatorer en del av egenvårdens tjänster. De vägleder dig vid behov att söka dig kontakta yrkesutbildad personal för bedömning.