HuimaHiilari

Barnen i testgruppen har tagit emot spelet HuimaHiilari med glädje. Träning i att räkna kolhydrater kan vara inspirerande, och även fängslande. De som nyligen insjuknat i diabetes kan med hjälp av spelet börja öva, medan mer erfarna kan testa och uppdatera sina kunskaper.

HuimaHiilari är det första spelet ​producerat av Hälsobyn. Innehållet har utvecklats av experter på HUS näringsterapienhet och Barnhuset i Hälsobyn.fi. Det tekniska genomförandet har gjorts i samarbete med studerande vid Metropolia Game Studio.

Kort om aktiviteterna i HuimaHiilari

  • Flytta spelfiguren på skärmen genom att stryka rutan på figuren till höger eller vänster och samla mat som lämpar sig för fältets mål. De kärl och mått som används i spelet hittar du under knappen för anvisningar i startmenyn.
  • I fälten 1–10 samlas de livsmedel som har cirklar med kolhydratinnehåll (i gram). Mätaren i spelets vänstra kant visar hur många livsmedel som har samlats in på rätt sätt.
  • I fälten 11–40 samlas alla dagens måltider, en åt gången. Upptill visas den insamlade mängden kolhydrater och hela måltidens målsatta kolhydratinnehåll. I början av måltiden går man alltid via blodsockermätning och insulindosering. Man kan få kvalitetspoäng för goda livsmedelsval vid måltiderna.
  • Hur väl insamlingen av kolhydrater lyckas visas med siffror och bilder på responsskärmen.
  • Spelfigurens löphastighet kan justeras och synligheten för kolhydratinnehållet i den mötande maten kan kopplas på eller av i spelets startmeny.

Huimahiilari, skärmbild 1Huimahiilari, skärmbild 2Huimahiilari, skärmbild 3Huimahiilari, skärmbild 4 

Appen är gratis. Den fungerar på telefoner och surfplattor med operativsystemet iOS (Apple). Spelet kan laddas ner i Apples AppStore.

Obs! Appen finns endast på finska.

Ladda ner HuimaHiilari i AppStore 

Uppdaterad  18.3.2022

Kyllä