Ajankohtainen

Kunde den gamla goda tallriksmodellen vara något för dig?

Publicerad 5.3.2024 15.00

Tänk om regelbundna måltider och tallriksmodellen är din grej?

De flesta av oss kommer ihåg måltidsrytmen och tallriksmodellen sedan grundskolan. Jämfört med trendiga dieter och fastor kan de kännas tråkiga och gammaldags. Många är redo att testa olika dieter och stå ut med att vara hungrig. Däremot kan en regelbunden rytm och tallriksmodellen väcka motstånd. Hur skulle det vara att ge dem en chans?

Vi tänker ofta att det behövs stora handlingar och att endast svåra förändringar har effekt. I verkligheten är det tvärtom. Man orkar sällan hålla fast vid och upprepa stora och plötsliga förändringar på lång sikt, och då har de inte heller stor betydelse. I själva verket är det de små dagliga valen som du orkar upprepa som gör stor skillnad. Små val kan utvecklas till bestående rutiner.

Har du funderingar när det gäller de offentliga rekommendationerna, måltidsrytmen och tallriksmodellen?

I dagens djungel av dieter är det lätt att förstå att näringsrekommendationerna väcker tankar. På sociala medier och i den allmänna debatten finns det många olika slags åsikter, tankar och erfarenheter, som ibland är väldigt olika varandra. Många personer kan ha också starka åsikter om näringsrekommendationerna trots att de inte någonsin följt dem. Vi vet att det inte finns en enda rätt diet för viktnedgång och viktkontroll. Det viktigaste är att du äter tillräckligt, mångsidigt och på ett sådant sätt som du kan fortsätta livet ut.

Om din kost bygger på upprepade cykler av begränsningar och misstag är det värt att fundera på ifall en sådan diet passar dig eller om den i första hand gör dig stressad och trött, och får din vikt att gå upp och ner. Efter att ha prövat olika slags dieter har många upplevt att en regelbunden rytm och hälsosam kost där man inte behöver dela upp maten i bra eller dålig har lugnat ner hela ätandet. Du både kan och får anpassa näringsrekommendationerna så att de passar just dig.

Ger du tallriksmodellen en chans?

Om du märker att du ofta är vrålhungrig, sugen på snacks och godis eller äter okontrollerat, är det definitivt värt att ge tallriksmodellen en chans. Ibland kan hungerkänslan också vara slocknad. Den kvicknar ofta till när man fortsätter äta regelbundet under en tillräckligt lång tid.

Okontrollerat ätande är många gånger en motreaktion till begränsat eller knappt ätande. Förr eller senare kräver kroppen att energibristen återställs. Det är en naturlig reaktion som inte handlar om viljestyrka eller någon form av misslyckande.

Om du för tillfället äter oregelbundet kan du bygga en egen rytm i veckor eller rentav månader, i lugn och ro, en måltid i taget.