Coronaguiden innehåller frågor om symtom, om bakomliggande sjukdomar och om eventuell exponering. Utifrån svaren bedömer guiden sannolikheten för coronavirussmitta (covid-19) och ger anvisningar. I guiden ingår också ett program för mentalt stöd.
Coronaguiden är i testanvändning och uppdateras fortlöpande i enlighet med myndigheternas anvisningar. Coronaguiden följer anvisningarna från HUS infektionsläkare, Institutet för hälsa och välfärd (THL) samt internationella CDC (Centers for Disease Control and Prevention). CDC:s anvisningar är redan i användning i USA och inom det offentliga hälso- och sjukvårdssystemet NHS i Storbritannien.
Experter inom Psykiatrienheten vid HUS Helsingfors universitetssjukhus har planerat programmet för mentalt stöd som bland annat tar upp hur man mentalt klarar av att leva i osäkerhet och isolering. Den bärande tanken är att det går att träna upp sin förmåga att hantera svåra situationer. I Coronaguiden finns övningar för hur man gör vardagen mera smidig, hur man bemöter känslor av oro samt hur man bevarar sina fysiska och mentala resurser.
"En för stor beredskap för olika situationer kan lätt leda till att man har svårt att sluta älta saker och bekymra sig. Ältandet kan ge tillfällig lindring, men när man ständigt funderar över sin oro blir ängslan i själva verket värre. Den ständiga beredskapen belastar hela kroppen. Nu är det viktigt att minska belastningen genom att lugna ner sig och koncentrera sig på det väsentliga. De som nu lever i isolering behöver också särskilt mycket stöd av oss alla", konstaterar Jan-Henry Stenberg som är linjedirektör för HUS It-psykiatri och psykosocial vård.
Coronaguiden är avsedd för alla och kan användas runtom i landet. Aktörer inom hälso- och sjukvården kan länka till den på sina egna webbplatser.
Coronaguiden är i testanvändning och utvecklas fortlöpande.
Du kan också hitta information om coronaviruset: