Värinäkö- ja hämäräadaptaatiotutkimukset

Joskus silmätutkimuksissa tutkitaan silmien värinäköä tai testataan, kuinka hyvin silmä sopeutuu hämärään.

Värinäön tutkiminen

Värinäköä voidaan testata kuvasarjoilla, joista normaalin värinäön omaava ihminen tunnistaa kuvia tai numeroita. Kuvat on tehty siten, että henkilö, jolla on värinäön häiriö, ei tunnista osaa kuvista tai tunnistaa ne väärin.

Tarkemmin värinäköhäiriön luonnetta voidaan tutkia myös värinappulatesteillä, jossa eriväriset nappulat laitetaan järjestykseen värisävyjen perusteella. Tässä testissä värinäön häiriöt aiheuttavat sen, että testattava henkilö laittaa nappulat väärään järjestykseen.

Kolmas mahdollisuus on anomaloskooppitutkimus, jossa tutkittavalle esitetään laitteella värisävy ja tutkittava säätää laitteeseen toiseen ruutuun mahdollisimman samankaltaisen värisävyn.

Hämäränäön testaus

Hämäränäön testauksessa voidaan testata kuinka hyvin silmä sopeutuu hämärään ja kuinka nopeasti sopeutuminen tapahtuu. ​Normaali silmä näkee hämärässä parhaimmillaan noin 40 minuutin kuluttua.

Valoisasta hämärään tullessa mustuainen laajenee heti, jolloin silmään pääsee enemmän valoa. Verkkokalvon tottuminen hämärään kestää pidempään, ja sen vuoksi näkö hämärässä onkin parhaimmillaan vasta 30–40 minuutin kuluttua.

värinäkö; silmätutkimus; Silmätaudit; hämäränäkö

Kyllä

Päivitetty  26.11.2019