Fotodynamisk terapi (PDT)

Ljusaktiverad laserbehandling, det vill säga fotodynamisk behandling (PDT) är ett polikliniskt ingrepp med vilket man strävar efter att eliminera blodkärl från gula fläcken som blöder samt orsakar svullnad och vävnadsförändringar.

Ingreppsförloppet

Före själva laseringreppet utvidgas pupillen och patienten ges intravenöst läkemedlet verteporfin, som gör ögat ljuskänsligt.

Ögats yta bedövas med droppar och en lins sätts på den genom vilken laserljuset styrs till området som ska behandlas. Laserbehandling som riktas till ögonbotten eliminerar nybildade blodkärl och förhindrar att degenerationen förvärras. Efter ingreppet är ögat ljuskänsligt i cirka en halvtimme. Ingreppet utförs med mikroskop, vilket innebär att patientens ställning är densamma som vid en undersökning.

Efter ingreppet

En patient som har fått verteporfin får på grund av hudens ljuskänslighet inte utsätta sig för direkt solljus och inte heller halogenlampor på två dygn. Detta innebär att man till ingreppsbesöket bör ta med sig täckande kläder samt solglasögon.

Behandlingsresultaten blir vanligtvis klara inom cirka tre månader från ingreppet.

 

Kyllä

Uppdaterad  17.10.2019