Ljuskänslighet i ögat

 

Gå till ordlistan

Ljuskänslighet i ögat

Skriv ut

Nyckelord: öga, ljuskänslighet, bländning

Ljuskänslighet i ögat är ett symtom där den ljusintensitet som anses normal känns obehaglig. Inomhusbelysningen kan behöva dämpas eller släckas helt. Man kanske skyddar sig mot ljus genom att ha solglasögon inomhus och särskilt utomhus vid dagsljus.

Plötslig ljuskänslighet är ofta förknippad med akuta inflammationstillstånd i ögat. Det är särskilt typiskt vid en regnbågshinneinflammation. Ett öga med ett sår på hornhinnan eller en hornhinneinflammation kan också vara mycket känsligt för ljus. Ibland kan även en vanlig bindhinneinflammation åtföljas av ljuskänslighet, men den är vanligtvis inte särskilt kraftig. Efter olika typer av ögonoperationer kan ögat vara ljuskänsligt, vilket vanligtvis avtar när ögat läker efter ingreppet.

Egenvård

Om ögat är känsligt för ljus kan man skydda det med solglasögon och en solhatt. Vid behov kan man köpa en svart så kallad piratlapp för ögat på apoteket. Känsliga ögon kan ha nytta av glasögon som automatiskt blir mörka i ljus och som man kan köpa hos en optiker.

När ska man kontakta en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården?

  • Inom ett dygn om
    • en plötslig ljuskänslighet åtföljs av värk, beröringsömhet, rodnad och/eller en känsla av skräp
    • ljuskänsligheten åtföljs av en synförsämring
    • du har tidigare haft konstaterade regnbågshinneinflammationer (irit) och du känner igen symtomen själv (ljuskänslighet, smärta, rodnad i ögat).
  • Vid behov med tidsbokning om ögonen är klart mer ljuskänsliga än tidigare eller om de bländas mer än normalt och det orsakar besvär.

Andra ögonbesvär och -sjukdomar förknippade med symtomet

Kyllä