Irriterat ögonlock

 

Gå till ordlistan

Irriterat ögonlock

Skriv ut

Nyckelord: atopiskt, kliande, inflammerat, eksem, ögonlock, rött

Ett irriterat ögonlock kan vara inflammerat, kliande, rött och svullet.

Om personen tidigare haft atopiskt eksem på andra hudområden kan hen få atopiskt eksem på huden runt ögonen senare i livet. Området med atopiskt eksem kliar, är torrt, strävt och rött. Huden kan vara sprucken på ytan. Vanligtvis sitter symtomen runt båda ögonen, men besväret kan också vara asymmetriskt.

En akut allergisk reaktion orsakar ofta svullnad i ögonlocken och klåda i ögonen. Det kan vara en allergisk reaktion mot pollen eller djurdamm, eller ett insektsbett.

Så kallad munherpes, dvs. en infektion som orsakas av herpes simplex-viruset, kan också uppstå i ögonlocksområdet och orsaka en kliande eller stickande känsla och en liten gulaktig blåsa på området med eksem.

Vid en inflammation i ögonlockskanten kan man ha klåda i ögat, särskilt vid ögonlockskanten, samt rinnande ögon och en känsla av skräp. Ögonlocken kan vara röda, irriterade och till och med svullna. En inflammation i ögonlockskanten exponerar ögonlockets körtlar för en blockering, vilket kan leda till att det bildas chalazion.

Glaukomläkemedel som används som ögondroppar, och konserveringsmedel som används i ögondroppar kan också orsaka irritation i ögonlocken.

Egenvård

Vid egenvård av atopiskt eksem utgör användningen av mjukgörande krämer hörnstenen i behandlingen.

  • Den mjukgörande krämen appliceras vanligtvis två gånger om dagen. Typen av kräm väljs utifrån vilket område som ska behandlas och hur den känns vid användning.
  • Den mjukgörande krämen appliceras vanligtvis två gånger om dagen. Typen av kräm väljs utifrån vilket område som ska behandlas och hur den känns vid användning.
  • Antihistamintabletter behandlar inte eksemet i sig, men hos en del kan de minska klådan.
  • Antihistamintabletter behandlar inte eksemet i sig, men hos en del kan de minska klådan.

Vid en inflammation i ögonlockskanten är det viktigt att sköta om ögonlockskanterna och upprätthålla en god hygien. Närmare anvisningar finns i videon om hur man sköter om ögonlockskanten.

 
 

För att behandla en herpesinfektion finns det antivirala egenvårdsläkemedel på apoteket. Om man misstänker att herpesinfektionen har spridit sig från huden på ögonlocket till ögat bör man uppsöka läkare.

När ska man kontakta en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården?

  • Inom ett dygn om man misstänker att herpesinfektionen har spridit sig från huden till ögat.
  • Vid behov om
    • ögonlocken ständigt är irriterade och egenvården inte ger tillräcklig respons
    • man misstänker att ögondropparna som man använder irriterar ögonlocken.

De vanligaste ögonbesvären och -sjukdomarna förknippade med symtomet

Andra ögonbesvär och -sjukdomar förknippade med symtomet

Kyllä