Avvikande röd reflex i ögat

 

Gå till ordlistan

Avvikande röd reflex i ögat

Skriv ut

Nyckelord: röd reflex, pupill, röd, ljus, vit, öga, baby, grå, grumlig, barn

En avvikande röd reflex avser en situation där ögats pupill ser grumlig, ljus eller grå ut när till exempel en kamerablixt eller ljuskäglan från en lampa lyser på ögats inre del genom pupillen. Hela pupillen ser inte alltid avvikande ut, utan endast ett lokalt ljust eller mörkt område kan vara synligt i pupillen. Man kan upptäcka det av en slump, till exempel på fotografier där man använt blixt.

Hos barn testas den röda reflexen redan på förlossningssjukhuset hos alla nyfödda och på rådgivningen vid regelbundna kontroller. En avvikande röd reflex hos ett barn kräver en omedelbar undersökning hos en ögonläkare eftersom det kan handla om medfödd starr eller en sällsynt cancer i ögats näthinna hos barn, dvs. retinoblastom.

Hos vuxna och äldre beror en avvikande röd reflex vanligtvis på grå starr som utvecklas långsamt. Vid sjukdomen blir den ursprungligen klara linsen bakom pupillöppningen gradvis grumlig och kan till och med bli helt grå och ogenomskinlig. Då talar man om mogen grå starr. Starr kan behandlas med en operation.

Om den röda reflexen plötsligt försvinner kan det bero på en inre blödning i ögat eller näthinneavlossning, men då försämras också synen i ögat snabbt.

När ska man kontakta en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården?

  • Inom ett dygn om synen försämras plötsligt följt av att den röda reflexen försvinner.
  • Nästa vardag eller senast inom en vecka om man misstänker en avvikande röd reflex hos ett barn.
  • Vid behov med tidsbokning om man misstänker en avvikelse i den röda reflexen hos en vuxen. Det är vanligtvis fråga om grå starr, som också orsakar en gradvis synförsämring.

Andra ögonbesvär och -sjukdomar förknippade med symtomet

Kyllä