Ögat varar

 

Gå till ordlistan

Ögat varar

Skriv ut

Nyckelord: var, varar, varande, vara, var i ögat, ögoninflammation, inflammerat, inflammation, utsöndring, utsöndrar

Det är helt normalt att ha lite torrt var i ögonvrån när man vaknar på morgonen. Det är ett tecken på att tårvätskan går runt i ögat.

Ett avvikande varande är en tjock, gulaktig eller grönaktig utsöndring som samlas i ögat trots att man torkar det. Ögat kan också klibbas igen på grund av den rikliga utsöndringen av var.

Var i ögat kan bero på en inflammation i ögat eller, hos spädbarn, till exempel på en medfödd stockning av tårkanalen. Bindhinneinflammation vid snuva åtföljs förutom av var även ofta av rodnad och sveda eller en sandig känsla i ögat. En bindhinneinflammationen kan läka av sig själv inom några dagar efter att snuvan har läkt.

Symtombedömning av ett varande öga:

Egenvård

Vid ögon som varar lite kan man som egenvård använda återfuktande ögondroppar eller gelpreparat, som finns receptfria på apoteket.

Anvisningar för rengöring av ögonen

  • Ögonen kan behöva rengöras flera gånger om dagen.
  • Avlägsna allt synligt var genom att skölja med varmt kranvatten eller torka med en fuktig bomullsrondell.
  • När man torkar ögat med en bomullsrondell fuktad med vatten börjar man i den yttre ögonvrån och arbetar sig in mot den inre ögonvrån.

Det är viktigt att trygga en god handhygien. Den som har en ögoninflammation bör ha en egen handduk för att förhindra att ögoninflammationen sprids. Närmare anvisningar finns i videon om hur man sköter om ögonlockskanten.

 
 

När ska man kontakta en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården?

  • Omedelbart om man nyligen har genomgått en ögonoperation eller ett ingrepp i ögat och ögat förutom att vara även är rött och gör ont.
  • Inom ett dygn om man förutom var även har ont i ögat, kraftig rodnad och ljuskänslighet i ögat eller om ögat varar kraftigt. En tydlig synförsämring kräver ytterligare undersökningar och ingår inte i symtomen på en bindhinneinflammation.
  • Inom några dagar om det samlas mycket gult och tjockt var och besväret inte försvinner inom några dagar med rengöring av ögat.

De vanligaste ögonbesvären och -sjukdomarna förknippade med symtomet

Andra ögonbesvär och -sjukdomar förknippade med symtomet

Kyllä