Vagel och chalazion

Vagel (hordeolum) och chalazion förekommer på ögonlocken oftare enskilt och i alla åldrar. De läks och försvinner ofta av sig själva utan antibiotikadroppar.

 

Symtom

En stockning i ögonlockets talgkörtel och en lokal inflammation kan leda till en vagel, som i början gör ögonlocket känsligt för tryck och smärta eller kan synas som en liten öm röd knöl på ögonlockets kant.

Om talgkörteln blir inkapslad på grund av stockning uppstår en chalazion. En inflammerad chalazion kan bryta fram genom huden eller bilda en mjuk, röd blåsa på slemhinnan på ögonlockets insida. En chalazion kan även förekomma utan inflammation och vara helt symtomfri.

Behandling

Egenvård

Genom att badda ögonlockskanten med varmt vatten och rengöra den kan man själv bidra till att chalazionen läker snabbare.

Se mer:

Behandling inom hälso- och sjukvården

Om knölarna på ögonlocket inte läks med egenvård kan du kontakta en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården.

En vagel behandlas vanligtvis med en antibiotikasalva.

Om en chalazion inte försvinner ens efter flera månader (och den är stor) kan den tömmas genom ett kirurgiskt ingrepp. När det gäller barn görs ingreppet alltid under narkos.

Hos bebisar förekommer sjukdomsformer där körtlarna på båda ögonen är samtidigt inflammerade och då kräver situationen vanligtvis såväl antibiotika som ett kirurgiskt ingrepp.​

 

Uppdaterad  17.10.2019 7.58