Vanliga frågor om ögonmelanom

Läs svaren på de vanligaste frågorna som patienter som har insjuknat i ögonmelanom ställer särskilt vad gäller strålplattebehandling.

Varför har jag en skavande känsla och som om det finns skräp i ögat efter att strålplattan har tagits bort?

Ögat kan vara ömt efter operationen och suturerna kan orsaka att det känns som om det finns skräp i ögat. I det inledande skedet kan dessutom tårarna vara röda till följd av blödningen. Symptomen försvinner vanligtvis inom en månad.

Är det vanligt med ljusfenomen i synfältet efter strålplattebehandlingen?

Så länge näthinnan ännu sipprar vätska, kan det förekomma ljusfenomen.

Vilka symptom kräver att man omedelbart kontaktar ögonenheten?

Plötslig synförsämring och plötsliga smärtor kräver att du tar kontakt med den vårdande ögonenheten.

Har strålbehandlingen misslyckats eftersom synen har försämrats efter ingreppet eller jag har dubbelseende?

Om man i samband med ingreppet har varit tvungna att tillfälligt ta loss ögats rörelsemuskler för att kunna sätta plattan på plats på det ställe som strålbehandlingen kräver, kan det efter ingreppet förekomma störningar i funktionen för de aktuella musklerna, innan ögat återgår till sitt normala rörelsemönster. Med anledning av detta kan patienten uppleva dubbelseende, ibland i flera månader, men symptomet försvinner vanligtvis med tiden.

När kan jag skaffa nya glasögon efter strålplattebehandlingen?

Läkaren ger anvisningar om detta individuellt. Variationen är individuell.

När får man köra bil efter strålplattebehandling?

Efter strålplattebehandlingen ordineras ögondroppar som förstorar ögats pupill, detta för att ögat ska kunna läka ifred och för att strålbehandlingen ska verka så bra som möjligt. På grund av medicineringen är ögonen ”omaka”. Under denna tid rekommenderas det att patienten undviker bilkörning, eftersom det kan förekomma brister i uppskattningen av avstånd.

Om synförmågan inte uppfyller kraven för körkort har läkaren skyldighet att ge ett muntligt eller skriftligt körförbud.

När får man köra bil efter att ett öga har opererats bort?

Efter att ett öga har opererats bort gäller körförbud i 6 månader i enlighet med körkortsförordningen. Under denna tid vänjer sig patienten vid det avsmalnade synfältet (uppskattning av avstånd). Om synen på det bortopererade ögat har förlorats tidigare så att patienten redan har vant sig vid att se med ett öga påverkar det inte körtillståndet.

När efter en strålplattebehandling kan man flyga?

Att åka med kollektivtrafik är tillåtet medan strålplattan finns i ögat och det utförda ingreppet utgör inte heller något hinder för flygresor .

Påverkar den strålbehandling jag har fått tandvården?

Strålplattebehandlingen av ögat påverkar inte tandvården på något som helst sätt, eftersom stråldoserna som används i behandlingen är mycket små i närheten av tänderna och strålbehandlingen riktas noggrant till det avsedda intraokulära området.

Kan man komma till ett strålplatteingrepp när man är mitt uppe i en antibiotikakur? Och vad gäller vid influensa, snuva, hosta eller urinvägsinfektion?

Om det är fråga om en plötslig, kortvarig sjukdom, ska patienten kontakta sjukhuset. I dessa fall skjuts tiden för ingreppet upp.

 

Kyllä

Uppdaterad  17.10.2019